Бягство от еврото

Инвеститорите са съветвани да продават европейската валута на фона на проблемите в страните-членки на еврозоната. Проблемите, с които в момента се сблъскват европейските страни, ще бъдат структурни и дългосрочни, пише руският вестник „Независимая газета”.
Японската банка „Бенк ъф Токио” вече посъветва инвеститорите да продават еврото, прогнозирайки, че през идната година доларът ще укрепи своите позиции. Мненията на руските анализатори по този въпрос се разминават – една част е уверена в неизбежното падане на еврото, но има привърженици и на друга позиция, според която доларът ще отслабва през 2010 г.
Според експертите, в момента протича смяна на тенденциите на световните финансови пазари, като отделите за анализи на водещите глобални банки повишават средносрочните инвестиционни перспективи на долара и ги понижават по отношение на еврото.
Вестникът припомня, че миналата седмица кредитният рейтинг на Гърция е бил понижен, а кредитната перспектива на Испания е преминала в „негативна”.
В печалния списък на банкрутиралите след Гърция и Испания може да влязат и Италия, Ирландия, Португалия, допълва изданието. Локомотивите на Европейския съюз – Германия и Франция – може за сметка на мащабната финансова подкрепа да успеят да изтеглят съседи като Гърция и Испания.
Но Италия – третата по големина икономика в Европа – може да се окаже вече бреме за локомотивите.
Очевидно е, че в този случай единната валута я очакват през идните месеци тежки времена, отбелязва „Независимая газета”. Изданието пише, че сегашното отслабване на позициите на единната европейска валута е следствие от увеличаването на икономическите проблеми в еврозоната. Като резултат, според независими специалисти, се създават предпоставки за сериозна криза в еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *