Б. Стефанов: България изпусна шанса да се възползва от ситуацията в Гърция

България донякъде изпусна шансовете си да се възползва от ситуацията в Гърция и да привлече повече чужди инвеститори. Някои гръцки фирми преместиха дейността си у нас, но големите от тях не са много, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air бившият директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов.

„Големите проекти в неспекулативни сектори като цяло са доста малко. Трябва да се направи нещо, за да може да се увеличат“, посочи той.

Стефанов подчерта, че страната ни действително изглежда по-добре от съседните ни държави, ако се гледат макроикономическите данни. По други фактори обаче не се отличаваме особено от държавите около нас и затова е необходимо да работим с инвеститорите от самото начало, в техните държави, и да им предоставяме максимално информация, коментира той.

Като друг важен фактор за привличането на чужди инвестиции Стефанов определи държавните стимули, както и ефективността и независимостта на съдебната система и върховенството на закона.

„Колкото по-прозрачен е процесът по взимането на инвестиционни решения, толкова по-добре ще бъде за всички. Не е правилно да се каже, че винаги инвеститорът е прав, защото има примери на фирми, които са дошли тук за бърза печалба“, посочи Борислав Стефанов.

Той каза още, че можем да приложим опита на Южна Корея при решаването на институционалните проблеми, свързани с инвестиционния процес. Там се е изготвяла своеобразна „бяла книга“, в която фирмите са описвали проблемите, които са имали с различни държавни институции. „Колкото повече хора виждат проблемите, толкова по-лесно ще се решават те“, коментира бившият директор на БАИ.

Стефанов очерта и профилът на компаниите, които България има най-голям потенциал да привлече като инвеститори. „България не е място за големи компании, не мисля, че те са правилните фирми, които да таргетираме. България е чудесно място за малко по-малки фирми“, коментира той.

Страната ни трябва да се насочи към фирми от Западна Европа и САЩ, които искат да намалят разходите си без да правят компромис с качеството на производството и биха преместили дейността си, фирми, които преди 15-20

Що се отнася до новината за оттеглянето на Build Your Dreams (BYD) от проекта за производство на електромобили край Брезник, Стефанов посочи, че компанията не е обсъждала с агенцията за инвестиции някакви насърчителни мерки. „Аз лично научих за този проект, когато бях поканен за подписването на договора. Това ме озадачи, защото такива големи проекти преминават фаза от поне 1 година за взимане на решение. За толкова мащабен проект щяхме да имаме информация“, посочи той.

Той призна обаче, че фирмата е имала логистични проблеми с доставката на машини за производството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *