Валентин Кънев: Откриването на нефт и газ в Черно море не би нарушила екологичното равновесие

София /КРОСС/ Екологичното равновесие няма да бъде нарушено, ако се открият находища на нефт и газ в Черно море и се построят нефтени платформи. Това каза председателят на Балканската и черноморска петролна асоциация Валентин Кънев пред Информационна агенция КРОСС по повод на намеренията на българо-германска експедиция да изследва черноморското дъно за нови газови находища и за здравината му. Той увери, че няма опасност при такива проучвания да бъде повторен случаят с мексиканския залив.

Досега дълбоководната част на Черно море не е била изследвана. „Резултатите от изследванията могат да послужат за общонаучен изследователски характер, да се правят изследвания за тектонския строеж и развитие на Черно море, което рефлектира върху нефтоносната перспективност“, каза още Кънев.
Той обясни, че до голяма степен шелфът на Черно море е изследван. Сега с напредването на сондажните технологии страните граничещи с Черно море – Турция, Румъния, Русия и Украйна, започват проучвания. Кънев обясни, че Черно море е с дълбочина 2000 метра в централната си част.

Кънев посочи, че по принцип такива изследвания се правят от нефтените компании, тъй като са нужни големи средства. Държавите могат да се ангажират с някакви изследвания с пари от бюджета, но те имат общо насочващ научен характер, обясни още той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *