Валутните пазари са в очакване на заседанието на Федералния резерв

Източник: Thinkstock/ Guliver

Доларът поскъпна леко при волатилна търговия във вторник, след като инвеститорите продължиха да залагат, че ФЕД, въпреки противоречивите данни за САЩ, вероятно ще започне да намалява размера на програмата си за икономически облекчения по- късно тази година.

Банката ще направи дългоочакваното изявление по-късно днес, след края на двудневното си заседание. Инвеститорите ще следят за намеци, които да подскажат кога точно ФЕД би могъл да започне намаляването на програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви през май, че централната банка вероятно ще започне да намалява стимулите още през септември, което постави началото на възходящ тренд при долара. Преди няколко седмици, обаче, той отстъпи от твърдението си, казвайки, че количествените облекчения ще останат, тъй като икономиката все още е слаба, а инфлацията- ниска.

По-малко стимули биха могли да тласнат лихвените проценти нагоре, правейки долара по- атрактивен за инвеститорите.

Данни за БВП на САЩ за второто тримесечие, най-широката мярка за общата икономическа дейност, също ще бъдат публикувани по- късно днес. Очаква се БВП да е нараснал само с 1% за второто тримесечие, сравнено с 1.8% ръст за първото тримесечие.

Все пак, въпреки слабото представяне през второто тримесечие, много експерти вярват, че американската икономика ще изпревари други страни, което в крайна сметка може да се отрази добре на представянето на долара.

Макар данните за цените на жилищата, които са нараснали само с 1% през май, както и изследването на потребителското доверие, което се оказа доста плахо, да не бяха силни, те все пак допринесоха за създаването на образ на подобряваща се икономика на САЩ.

По време на ранната следобедна търговия доларовият индекс се покачи с 0.3% до 81.864, което е вторият му пореден ден на възход. Индексът в момента е доста над 5- седмичното дъно на 81.499, достигнато в понеделник, както и над 200- дневната пълзяща средна, изобразяваща подкрепа на 81.524.

Спрямо йената доларът се покачи с 0.1% до 98.06.

Еврото последно се търгуваше на загуба от 0.1% за 1.3254 долара, след като преди това достигна почти шестседмичен връх малко по на север от 1.33. Преди това еврото докосна същия връх, подкрепено от данни, сочещи подобрение в икономическото доверие в еврозоната.

Печалби при еврото биха доказали временно, че ЕЦБ, която ще има заседание в четвъртък, вероятно ще продължи да се придържа към облекчената си парична политика.

Bank of England също ще проведе заседание в четвъртък като се очаква тя също да запази политиката си на лесни пари.

Междувременно австралийският долар спадна до двуседмично дъно на 0.9041 щатски цента, малко над почти 3- годишното дъно на 0.8998, достигнато в средата на юли, след като председателят на Резервната банка на Австралия Глен Стивънс заяви, че има възможност за допълнително намаляване на лихвените проценти. Последно австралийският долар се търгуваше на загуба от 1.6% за 0.9024.

Златото с ръст тази сутрин, преди заседанието на ФЕД

Днес златото отчете покачване, след като вчера първоначално спадна, тъй като участниците до голяма степен останаха встрани, преди изявлението на ФЕД по-късно днес, което може да даде насоки относно скоростта, с която банката смята да намали програмата си за изкупуване на облигации.

Кюлчетата възвърнаха по- ранните си загуби, след като данни за цените на жилищата в САЩ, които нараснаха по-малко от очакваното, както и намалялото потребителско доверие през юли, дадоха сигнал за евентуално забавяне в икономиката.

Планирано е ФЕД да публикува изявление за паричната си политика по- късно днес, след края на двудневното заседание. Търговците ще внимават за следи, които да подскажат кога американската централна банка ще започне да намалява количествата на месечно изкупуваните съкровищни облигации.

Златото изгуби 5% от стойността си след юнското заседание на ФЕД, когато банката даде най-очевидния сигнал досега, че планира да прекрати ерата на лесните пари. Въпреки това, председателят на ФЕД Бен Бернанке направи забележки относно нуждата да се запази стимулативната политика, имайки предвид ниската инфлация и несигурността на пазарите, което предизвика ръст при ценния метал.

Спот цените последно реализираха ръст до 1334 долара за тройунция, като през по голямата част от сесията се движеха в рейндж от 10 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през август спаднаха с 4.40 долара до 1324 долара за тройунция, при обем на търговията около 20% под 30- дневната пълзяща средна, показаха предварителни данни.

Във ФЕД вероятно ще има оживен дебат за това как най- добре да се подготвят финансовите пазари за намаляването на програмата за изкупуване на облигации, но изглеждат решени да изчакат допълнителни икономически данни, преди да прекратят стимулите.

Миналата седмица златото се качи над ключовото ниво от 1300 долара за тройунция, след коментарите на Бернанке, че намаляването на покупките на облигации не е издялано на камък и зависи от силата на икономиката.

Преди това от ФЕД бяха заявили, че вероятно ще започнат намаленията по- късно през 2013г. и ще прекратят окончателно програмата си през 2014г.

На физическия пазар вноса на злато в Индия е спрян от 22 юли, изпращайки премиите на оскъдните запаси в небето, докато търговците от най- големия купувач на кюлчета в света се опитваха да разгадаят новите правила на централната банка, които обвързват обемите на внос с тези на износа.

Анализатори споделиха мнението, че търговията със злато може да остане накъсана до края на седмицата, поради предстоящите заседания на ЕЦБ и АЦБ в четвъртък, както и най- важния доклад за заетостта извън селското стопанство на САЩ през юли, който ще бъде публикуван в петък.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *