Валутните резерви на Украйна са намалели с 63% през 2014 г.

Резервите от чуждестранна валута в Украйна са намалели до 7.5 милиарда долара през 2014 г. – най-ниското ниво от 10 години насам, съобщи „Ройтерс“. Според централната банка това е спад от 63% за година – най-резкият в постсъветската история на Украйна. Намаляването на резервите от чуждестранна валута се дължи и отчасти на плащанията на дълговете към МВФ и към Русия за газа.

Само през декември резервите са се свили с 24% от 9.996 милиарда долара.

В момента в Киев работи екип експерти от МВФ, който отпусна на Украйна кредит от 17 милиарда долара. Те трябва да оценят дългосрочните перспективи за икономиката на страната, както и да преразгледат планираните реформи от правителството на премиера Арсений Яценюк.

Властите очакват след посещението на експертите МВФ да отпусне три транша от кредита, вероятно на обща стойност от над 4 милиарда долара. По всяка вероятност спасителната програма ще надвиши 17 милиарда долара, прогнозира „Ройтерс“.

Украйна опита да запази валутните си резерви, като избягва държавна намеса с цел стабилизиране на гривна, чийто обменен курс спадна до 15.7 за долар. Изплащането на 14 милиарда долара външен дълг обаче оказа своето негативно влияние. Той включваше плащания по старата спасителна програма на МВФ, 1.7 милиарда долара еврооблигации от държавната „Нафтогаз“ – дълг, който беше гарантиран от правителството, както и 3.1 милиарда долара дълг на „Нафтогаз“ към руската „Газпром“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *