Ваньо Танов: Изчезването на Галеви е гнило и тъпо

Това заяви директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов по bTV, като изрично подчерта, че прави коментара си в качеството си на гражданин.
Вчера дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, които бяха осъдени на по 5 години затвор, бяха обявени за общоодържавно издирване  от МВР-Кюстендил, след като служителите на „Съдебна охрана“ не можаха да ги открият на адресите им в село Ресилово. Двамата трябва да излежат присъдите си в общежитието в съседното село Самораново. По думите на Танов създалата се ситуация го карала да се замисля, че от самото начало е „имало пазарлъци”, след като се е стигнало дотам да се определя къде да си изтърпяват наказанието. „Тоест, да си изтърпяваш наказанието, и то в открит тип… Знаете, имаше един такъв, който изтърпяваше в открит тип, Митьо Очите, който прекара цялото си време по барове. Това мисля, че нямаше никакъв възпитателен и положителен ефект, и възпиращ. Цялата история е доста гнила. Не мога да си представя, че в друга държава ще се съгласят да изтърпяваш наказанието си в дома си”, категоричен е Ваньо Танов. Според депутата от ГЕРБ и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов случаят с братя Галеви би следвало да се разглежда като частен, а не като проблем със законодателството. „Има много дела, по които има постановявани мерки. На много от подсъдимите се налага наказание „лишаване от свобода“, което трябва да изтърпят ефективно и някои от тях предпочитат да се укрият,” коментира Анастасов.
По думите му преди години е имало инструкция за организацията и работата на прокуратурата, според която, „ако подсъдимият е лице, извършило престъпление по условията на опасен рецидив, или прокуратурата иска наказание затвор от над 3 години, което трябва да се изтърпи ефективно“, прокурорът задължително пледираше пред съда за мярка за неотклонение „задържане под стража“, а не „парична гаранция“. По-късно обаче главният прокурор Борис Велчев заяви, че не е имало как двамата бизнесмени да бъдат задържани, предаде „Фокус“. „От вчера слушам коментари на журналисти, които казват защо веднага в съдебната зала не бяха сложени белезници на братя Галеви и т.н. Не сте длъжни да знаете закона, но все пак със здравия разум трябва да се съобразявате. Нали си спомняте, че решението на Върховния съд, изнесено преди няколко дни, с което се потвърди осъдителната присъда на братя Галеви, беше взето неприсъствено. Как точно да стане и в какво производство да се сложат белезниците. Хубаво е да знаем закона преди да го коментираме публично, но и здравият разум трябва да уважаваме”, обясни Велчев. Главният прокурор бе категоричен, че Галев и Христов ще бъдат издирени, ако се намират в страната. „Ако не се намират в страната, има достатъчно механизми, по които да ги върнем тук“, допълни той. Вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни, че се надява двамата сами да се предадат и уточни, че няма данни да са напуснали страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *