Ван Ромпуй: Силното евро замаскира проблемите на еврозоната

Високият курс на еврото е причина за замаскирането на фискалните проблеми в еврозоната, смята президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпуй, става ясно от интервю за Financial Times.
“Еврото се превърна в силна валута с много тесни лихвени спредове по правителствените облигации. Това подейства като хапче за сън, като някакъв вид приспивателно. Ние не бяхме в течение с основните проблеми“, смята ван Ромпуй.
В интервюто президентът на ЕС атакува финансовите пазари за преекспонирането на икономическите затруднения в Европа и за това, че са били силно повлияни от „слухове и предразсъдъци“.
„През първото десетилетие на еврото пазарите бяха твърде търпеливи, а сега реагират прекалено силно на малки събития“, смята Ромпуй.
Очаква се утре лидерите на страните от ЕС да се съберат, за да обсъдят за пореден път предложения за начините, по които финансовите пазари да бъдат убедени, че съюзът може да се справи с кризата и да покаже засилване на бюджетната дисциплина.
„Повечето от нас не са доволни от пазарните движения. Когато обаче се вгледаме в тях с по-широка перспектива виждаме, че пазарите наказват лошите политики, понякога прекалено сурово, непропорционално и на база слухове и предразсъдъци“, посочва ван Ромпуй.
Поради тази причина основен приоритет за европейските лидери е въвеждането на строги реформи, които да помогнат за гарантиране на бъдещето на еврозоната.
„Разбира се, ще бъде трудно. В определени моменти ще има обществено недоволство и политическа съпротива на всичко това. Но аз познавам повечето лидери и виждам, че те се подготвят да поемат този огромен риск, тъй като знаят какъв е залогът за еврозоната“, завършва президентът на ЕС.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *