„Варезе нюз“: Европа присъедини България и Румъния, за евтина работна ръка срещу източните пазари

Италианският електронен всекидневник „Варезе нюз” критикува стара Европа за експлоатацията на гастарбайтъри от източна Европа. Според медията ЕС присъедини страни като Румъния и България, само защото се нуждае от евтина работна ръка, за да се противопостави на ориенталските трудови пазари на Индия, Китай и Виетнам.
„Под заглавие „Да ви обясня как румънците от експлоатирани стават експлоататори“ италианският електронен всекидневник „Варезе нюз“ разкрива подробности от черния трудов пазар, който се шири в ЕС.

В Румъния средната месечна заплата е под 200 евро и хората с основание емигрират в западна Европа където заплатите са по 1000-1500 евро месечно за най-обикновени дейности като строители, земеделски работници, домашни помощници и прочие.

Според някои медии, италианците отказвали да работят на подобни позиции и били необходими работници от чужбина. Твърдението е е абсолютно невярно – в Италия много хора, останали без доход, са готови да извършват посочените дейности, за да могат да преживеят, но не са готови да търпят са условията на труд, при които са поставени гурбетчиите, пише „Варезе нюз“.
Системата е проста. Правят се редовни трудови договори, но вместо по 8 се работи по 12, а понякога и по 18 часа дневно.
Няма събота, неделя или Великден. Работникът се разписва за 1700 евро месечно, но получава 1000-1200, а разликата прибира работодателят.
На десет души наети румънци това прави между 5000 и 7000 евро месечно необлагаем доход за работодателя. Някои от експлоатираните бързо усвояват системата и на свой ред започват да примамват и експлоатират сънародниците си.
Това обяснява и непрекъснато растящия брой на регистрирани фирми на румънци в Италия, пише всекидневникът като посочва, че не всички румънски фирми на Ботуша се занимават с подобна дейност./

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *