Варна: Новият областен има само четири фирми!

Новият областен управител на Варна Данчо Симеонов има участие в 4 частни фирми. Той е и шеф на асоциация „Социална алтернатива“, показва проверка на вестник „Позвънете“. Губернаторът е собственик и управител на фирмите „Зенит 94″ и „Зенит – Симеонови“. В тяхното управление губернаторът е съдружник с жена си и дъщеря си. Той притежава и 50 на сто от собствеността на дружеството по Закона за задълженията и договорите „ВОТ“. Областният е и прокурист във фирма „Оптималърнинг център“, собственост на едноличния търговец Иван Бързаков.
Така с активния си частен бизнес областният управител на Варна влиза в противоречие с изискванията на Етичния кодекс за държавния служител. Според неговите разпоредби се забранява на длъжностните лица от администрацията да бъдат „едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител или изпълнителен член на търговско дружество, търговски пълномощник, търговски представител (прокурист), ликвидатор или синдик“.

Според кодекса „при заемане на длъжността си следва да прекратят участието си в търговски дружества, освен когато дружеството явно не функционира, в области, свързани с вземаните в кръга на служебните им задължения решения и само с разрешение на прекия им ръководител или на министър-председателя“.

„Очаквах подобни атаки и съм се подготвил“. Това бе първата реакция на губерантора, когато го потърсихме за коментар. Подготвил съм нотариално заверени заявления, с които декларирам моето желание да напусна заеманите от мен постове. За жалост процедурата е сложна и изисква време, освен това има и някои други пречки, породени по независещи от мен обстоятелства, поясни Данчо Симеонов. Според думите му, неговото участие във фирмата „Зенит 94″ вече е заличено. Той е прехвърлил дяловете си от двете семейни дружества на съпругата си и на дъщеря си.

От асоциация „Социална алтернатива“ съм излязъл напълно и окончателно, твърди областният. Според него фирмите ВОТ и „Оптималърнинг център“ не функционират. „За жалост собственикът на едното дружеството е в чужбина и ще се забави отписването ми като прокурист. Освен това тази фирма не функционира“, коментира Симеонов. Дружеството по Закона за задълженията и договорите ВОТ, което е създадено през март тази година, ще бъде закрито, категоричен бе губернаторът.
Довчера всички фирми и сдружения, в които областният има участие продължаваха да съществуват. Според данните от регистъра на БУЛСТАТ тойвсе още участва в управлението им.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *