Варуфакис сравни Гърция със следвоенна Германия

Гръцкият финансов министър призова германския канцлер Ангела Меркел за „слово на надеждата“ като това, което Германия получава в края на Втората световна война.

С това Меркелтрябва да покаже на Гърция, че Европа е готова да прекрати исканията си за икономии, предаде Ройтерс, като цитира министъра.

Янис Варуфакис сравни в своя блог ситуацията в Гърция с тази в следвоенна Германия, където бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бърнс произнася историческа реч през 1946 г. Словото му в Щутгарт бележиотказ от политиката на наказване на Германия, подкрепяна от победилите я държави, и предлага на германския народ перспектива за растеж и възстановяване, посочва Варуфакис.

„Седемдесет години по-късно, моята страна, Гърция, се нуждае от такава възможност“, заяви гръцкият финансов министър.

„По-големи икономии се изискват от една икономика,поставена вече на колене, благодарение на най-тежката доза икономически мерки, които една страна в мирно време някога е била принудена да понесе“, посочва още Варуфакис.

Миналата седмица Европейската комисия представи на Атина документ от пет страници с икономически мерки, включващи увеличение на ДДС за групи стоки (лекарства и електроенергия) и орязване на заплатите и пенсиите на държавните служители.

Гърция етвърдо решена да отхвърли последните предложенияна Европейския съюз, целящи да бъде избегнат дефолт на страната, заявиха вчера двама гръцки министри, сред които и Янис Варуфакис, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Това беше агресивен жест, целящ да тероризира правителството, но без да разбере, че това гръцкоправителство не може да бъде тероризирано“, каза Варуфакис пред в. „Прото тема“.

Премиерът Алексис Ципрас в петък окачестви европейските предложения катоабсурднии обясни, че Атина няма да приеме споразумение, което не включва преструктуриране на колосалния дълг на страната.

Варуфакис добави, че „документът, представен на премиера, граничи с обидата“.

„Нуждаем се от реформи, преструктуриране на дълга и инвестиции, ако не получим тези три елемент заедно, няма да подпишем“, предупреди министърът на финансите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на свой ред, че кредиторите на Гърцияне са й поставили ултиматумс отправеното миналата седмица предложение, предаде Асошиейтед прес.

Според Юнкер предложението дава ясно да се разбере, чеима място за преговори. Той каза, че Ципрас представя предложението на институциите (Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка) като ултиматум – или това, или нищо.По думите му обаче случаят не е такъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *