Васил Божков купи комунална фирма

Фирма на Васил Божков е закупила 92% от акциите на регистрираната в Смолян фирма „Еко Глобал”, която до лятото на миналата година чистеше Пловдив, а сега съди общината за прекратяването на концесионния договор. Придобивайки кухото дружество със запорирани сметки и без имущество, най-богатият българин стъпва като правоимащ по 3 съдебни иска срещу община Пловдив на обща стойност 54 млн. лева.

Според Петър Станчев, бивш съакционер в „Еко Глобал” и доскорошен пълномощник на формалния собственик – португалския пилот Франчишко Карвальо, сделката е била изповядана преди около месец. Станчев отказа да коментира спряганата цена по сделката от около 50 млн. лева, като се оправда, че по нея е имало друг пълномощник. Представители на Божков са се легитимирали преди 3 седмици като собственици на докараната до фалит комунална фирма, на среща при председателя на Общинския съвет Илко Илиев, научи Дарик. Илиев потвърди това, но отказа коментар за съдържанието на разговора.

След разрива между бившите съдружници в „Еко Глобал” Петър Станчев и Атанас Търев, зад който стои оръжейният бос Николай Гигов, боклукчийският бизнес в Пловдив бе разделен на две. Търев и Гигов контролират изграждането на първия в страната екозавод край Шишманци, а Петър Станчев остана собственик на комуналната фирма. Акциите й многократно бяха джиросвани формално на различни лица, а имуществото й – на различни фирми, докато общината прекрати предсрочно 15-годишния концесионен договор за чистенето на Пловдив. Чрез контролирана от Търев фирма бе заведено и дело за обявяването на „Еко Глобал” в несъстоятелност.

Станчев пък твърди, че „Еко Глобал” вече е спечелила на първа инстанция едно от делата – за блокираните като неустойка за неизпълнение на договора 1,8 млн. лева.

Според бившия адвокат на „Еко Глобал” Георги Колев, който сега представлява интересите на Търев и Гигов, сделката е незаконна, тъй като собствеността на продавача върху акциите е оспорена в съда. При едно от многобройните джиросвания на ценните книжа, в резултат на журналистически експеримент техен собственик стана и репортер на Дарик-Пловдив.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *