Васил Божков купи Телефонната палата в София

„Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК) е избрала дружеството „НГ Пропърти“ за купувач на Телефонната палата в София, съобщава консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Компанията организира търга за сградата.

Бизнесменът Васил Божков е член на Съвета на директорите на дружеството.

„НГ пропърти“ е еднолична собственост на „Ню геймс“ – дружеството, собственик на „Националната лотария“, в която Божков е мажоритарен акционер.

Сградата ще се ползва като музей, става ясно от съобщението.

Имотът е продаден чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура, организирана по задание на БТК от консултантската компания. Договорът за продажба е подписан с участника, предложил най-висока цена.

Процедурата започна в началото на март и премина при засилен интерес с преобладаващо българско участие. Кандидатите заявяваха интерес до средата на март, а оферти за предварителен подбор се подаваха до 12 април. Вторият етап на търга с анонимно наддаване се проведе на 19 април.

Продажбата на Телефонната палата е следствие от политиката на БТК за освобождаване от активи, които не са ключови за дейността на компанията, посочват от Forton.

„БТК избра най-подходящия момент да излезе на пазара с продажбата на Телефонната палата и високият интерес към сделката потвърждава това. В момента пазарът на бизнес имоти е във възходящ цикъл и вярвам, че успяхме да постигнем максимално конкурентна цена за актива“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

„Придобиването на сградата, която е неделима част от културното наследство на столицата, е началото на инвестиционните ни намерения за развитие в тази посока. Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. Плановете ще бъдат представени на широката общественост в рамките на 2017 г.“, посочват от „НГ пропърти“.

Сградата е разположена на ключово място – на ул. „Гурко“ № 2-4, с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и други, информира investor.bg. Тя включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в центъра на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *