ВАС потвърди решение на КЗК за „Международен панаир Пловдив”

Върховният административен съд в петчленен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от октомври 2008 г., с което бяха наложени две имуществени санкции на обща стойност 300 000 лв. на „Международен панаир Пловдив” АД за нарушения, свързани с налагане на нелоялни търговски условия и ценова злоупотреба, съобщиха от антимонополния орган.
Производството на КЗК установи, че дружеството се е възползвало от естествено монополното си положение при предоставяне на услугата „право на изграждане”, без която не е възможно да бъде осъществено изграждането на изложбени конструкции, като е повишило цената на услугата само спрямо конкурентните фирми, а е запазило своята пакетна цена за право и изграждане на изложбени конструкции, са казва в съобщението на комисията.
Съдът определя като мотивирани изводите на КЗК, че вследствие стесняването на маржа, услугата изграждане на изложбени конструкции се предоставя при липса на реална конкуренция, допълват оттам.
Проучването на Комисията доказа и съдът потвърди, че “Международен панаир Пловдив“ АД е нарушило чл. 18, т.1 от ЗЗК (отм.) като е имало възможността едностранно да изменя Общите условия за участие и тарифата във вреда на изложителите на Панаира, се казва в съобщението.
Също така липсват ясна регламентация и предварително определени условия в кои случаи дружеството може да откаже да сключи договор за изграждане на изложбена конструкция с външна фирма, което представлява злоупотреба с господстващо положение чрез налагане на нелоялни търговски условия, допълват от комисията.
Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *