Вдигането на капитала ще укрепи Общинска банка

Шефовете на трезора обясняват на общинарите в писмо защо е нужно наливането на пари

Капиталовата база на Общинска банка трябва да бъде увеличена, за да може трезорът да подкрепи интензивния ръст и стратегия, които реализира в последните няколко години. Към това призовава ръководството на банката в писмо, изпратено до всички акционери на кредитната институция и до членовете на председателството на СОС и шефа му Владимир Кисьов, научи „Стандарт“. Агресивното поведение на относително по-големите търговски банки принуждава по-малките институции също да акцентират върху активните операции и да търсят по този начин разширение на клиентската си база, смятат менижърите на трезора. „Общата сума на активите на банковата система е 32,851 млрд. лв. в края на 2005 г., което представлява увеличение от 31,8% само за една година“, се казва още в писмото до акционерите. Този факт идва да подкрепи необходимостта от адекватен ръст и за общинския трезор.

В последните дни общинарите настояха капиталът на банката да не бъде увеличаван, а да й бъде направена нова преоценка с цел да бъде продадена на стратегически инвеститор на по-висока цена. Идеята за нова оценка на банката е неоправдана, защото това означава до края на годината процесът на по-нататъшното й укрепване и капитализиране да бъде стопиран, коментираха банкови експерти.

Според банковите регулации, когато някой от акционерите не иска да участва във вдигането на капитала на кредитна институция, той е длъжен да предложи акциите си първо на останалите акционери и ако никой от тях не ги иска, тогава те се предлагат на борсата или на други купувачи.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *