Вдигане на вноската за пенсия – грешен ход?

Това, което предлагат синдикатите, е увеличение на данъчноосигурителното бреме с 4000 лв. годишно за всяко семейство с двама работещи. Това заяви на пресконференция икономистът Георги Ангелов, член на Независим съвет за пенсионна реформа.
Проблемът с дефицита в НОИ произтича от повечето разходи, а не от малко заложени приходи, каза Ангелов и цитира данни на НОИ, според които 87% от причината за дефицита са повечето разходи и 13% са по-малкото приходи и то заради кризата. Намалението на осигуровките е част от пенсионната реформа, посочи още икономистът. Той посочи, че при заложени данни за 2,5 млн. осигурени лица, те реално са 2,87 млн. , защото намалението на осигуровките дава повече заетост. Приходите от данъци като процент от БВП са се увеличили, въпреки намаляването на осигуровките, съобщи още Ангелов, позовавайки се на данни от НОИ.
Като една от основните причини за сформиране на дефицит в пенсионната система Ангелов посочи неспазването на нормативната граница за пенсиониране и прекалено многото сектори с привилегии за ранно пенсиониране. Хора с по 20-годишен трудов стаж получават възможност да се пенсионират и това натоварва прекомерно системата, допълни той. Синдикатите са виновни за това, защото те подкрепят ранното пенсиониране, добави икономистът. Ангелов заяви, че КНСБ предлага постепенно да се вдигнат осигуровките от 2011 г. и ако правителството не успее сега да спре техните искания, то това ще е само първата стъпка към още по-голямо увеличение на данъчно-осигурителното бреме.
Доказана е връзката между размера на данъците и сивата икономика, безработицата няма да може да намалее при толкова рязко вдигане на осигуровките, заяви Ангелов. Той обяви още, че синдикатите са излъгали министър-председателя, казвайки му, че в Унгария и Латвия също са вдигнали осигуровките. Според Евростат обаче в Унгария не са увеличили осигуровките с 6 процента, а са ги намалили с 5 процента, заяви Ангелов. Никой в Европа не тръгва към рязко вдигане на осигуровките, защото се знае, че това вреди на икономиката и води до безработица, само нашето правителство ще тръгне към това, подведено от синдикатите, предупреди икономистът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *