Вдигат акциза на твърдия алкохол

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси увеличиха акциза на твърдия алкохол и отхвърлиха предложение за увеличаване на акциза на бирата, предаде Агенция „Фокус”.
Депутатите приеха предложение на Кирчо Димитров, депутат от Синята коалиция акцизът на твърдия алкохол да бъде увеличен от 1110 лева на 1250 лева на един хектолитър чист алкохол. Увеличението е със 72 стотинки на 1 литър 40-градусов алкохол. Акцизът върху домашната ракия над 30 литра става 50% от увеличението или 625 лева на хектолитър.
Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев гласува против и посочи, че от ГЕРБ са обещали да няма увеличение върху акциза на домашната ракия. По думите му – това предложение може да падне в парламента.
В средата на октомври премиерът Бойко Борисов заяви, че единственият акциз, който ще бъде повишен в бюджета за следващата година, е този на цигарите.
Днес депутатите отхвърлиха предложение на депутат Яне Янев и група народни представители – акцизът върху бирата да се увеличи от 1.50 лева на 2.20 лева за хектолитър плато.
Представители от пивоварната индустрия заявиха, че тази година имат спад от 10%, а догодина очакват още 10% спад.
Пламен Моллов, председател на Лозаро-винарската камара, заяви, че от камарата са против вдигане на акциза на твърдия алкохол в този момент. Има 20-25% спад на продажбите и повишената ставка няма да увеличи събираемостта, каза той. По думите му – сивият сектор у нас в производството на ракия расте и ще се увеличи още повече. Спадът в продажбите, който отчитат лицензираните производители на ракия е 40%, тъй като има много нелегитимно производство.
Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че от министерството са по-склонни да подкрепят увеличение на акциза на твърдия алкохол, отколкото на бирата, тъй като за акцизните ставки на спирта може да се твърди, че сме от държавите с най-ниски такива.
Депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски заяви, че акцизът на алкохола се събира най-трудно. Според него, икономическата криза е създала предпоставки да се употребяват най-евтините питиета. Можем рязко да повишим акциза и тогава ще съберем още по-малко акциз, каза той.
„След кризата пак настоявам за увеличаване на акциза на твърдия алкохол. Като експерт гледам бюджета, а като политик – здравето на хората“, заяви преди дни финансовият министър . По думите му, ако българите по-малко пият, пушат и по-малко ходят в казино, България ще е по-добре.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *