Вдигат данъка за служебни вечери

Корпоративният налог да остане 15%, предлага финансовото министерство

Вечерите с бизнес партньори и служебните коли ще излизат по-скъпо на шефовете на фирми. Данъкът върху представителните разходи ще се увеличи от 10% на 15%. Това е записано в новия закон за корпоративното подоходно облагане, подготвен от Министерството на финансите. Той ще влезе в сила от началото на 2007 г. Предложението за вдигане на налозите идва, след като те бяха намалени от януари 2006 г. по идея на депутати от няколко парламентарни групи.

Социалните разходи, които фирмите дават в брой на служителите, вече ще се облагат като работна заплата, а не с еднократен данък от 15%. Така реално ще се плаща повече върху тези суми, защото ще се прибавят към заплатата и налогът се вдига на 20-24%. 12% ще е данъкът върху социалните разходи на фирмите, които се дават в натура, например храна и почивка. За сметка на това се предлага фирмите да могат да дават по 60 лв. месечно за доброволно пенсионно и здравно осигуряване и застраховка „Живот“ на всеки работник. Сега прагът е 40 лв.

Данък печалба да остане 15%, се предлага в проекта. На последната среща на ръководството на тройната коалиция бяха обсъдени варианти за намаляване на налога на 12-13%. Последната дума за размера на данъка ще има парламентът.

Отстъпка от корпоративния данък в размер на 1%, но не повече от 1000 лв. ще ползват фирмите, които подадат по интернет годишната си данъчна декларация и финансов отчет до 31 март. Ако след тази дата се направят промени във финансовия отчет, ще може да се подаде коригираща декларация в срок до 30 юни.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *