Вдигат ДДС, ако купуваме вносно

Данък печалба пада на 12% от началото на 2007 г.

ДДС няма да бъде намален от 2007 г., а дори има вариант за неговото увеличаване, стана ясно от думите на министъра на финансите Пламен Орешарски. Засега не е реално да се мисли за намаляване на ДДС, каза той. Увеличаването на ДДС ще бъде крайна мярка срещу нарастване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс, заяви Орешарски. Надявам се той да не расте и да се въздържим от вдигане на основния данък върху потреблението, допълни той. По-голяма яснота за дефицита ще има в средата на 2006 г. Идеи за увеличаване на ДДС от 20% на 21% се подхвърлиха още по време на стачката на учителите. Тогава депутатите търсеха пари за вдигане на заплатите им. Все пак пари за заплати бяха намерени, без да се пипа ДДС.

Данък печалба ще бъде намален с 2-3% от 2007 г., каза Орешарски. Обмисля се налогът за фирмите да падне от 15% на 12-13 на сто. Тази година намалението на данъка беше отложено, защото осигурителните вноски паднаха с 6%. До юни ще бъде готов нов закон за корпоративния данък, а до март – нов закон за ДДС.

Дефицитът по текущата сметка засега не е опасен, но задача № 1 е да прекъснем тенденцията за увеличаването му, каза Орешарски. За 2005 г. първоначално се очакваше дефицит от 8,2% от БВП, но той ще надмине 14%. Прогнозата за 2006 г. е за дефицит от 12%. През последните години расте вносът на инвестиционни и потребителски стоки. Нараства и дългът на частни фирми към външни кредитори. Като компенсация кабинетът ще погаси 300 млн. евро дълг към МВФ и МБВР.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *