Вдигат знамето ни в Европарламента

„Добре дошли“, казва Жозеп Борел преди прощалната си реч

Парламентарната група на Партията на европейските социалисти (ПГПЕС) иска новата крайнодясна група в Европарламента, в която ще участва депутатът от „Атака“ Димитър Стоянов, да бъде изолирана, предаде АФП. Шефът й Мартин Шулц ще изпрати на колегите си от останалите групи писмо с призив за „санитарен кордон“ около „Идентичност, традиция и суверенитет“. Зелените обявиха, че ще подкрепят инициативата. ПГПЕС ще иска и промяна в правилника на парламента, за да се избегне формиране на такива групи. Под претекст членството на България и Румъния в ЕС ще бъде поискано увеличаване на необходимите членове и националностите им. В момента за група са необходими 20 депутати от 5 страни.

СТРАСБУРГ. Европейският парламент посреща днес тържествено новите членки на ЕС България и Румъния на церемония, на която в пленарната зала ще бъдат издигнати знамената им. Това ще стане на фона на „Одата на радостта“ – химна на Евросъюза. Председателят на Европарламента Жозеп Борел ще каже на българските и румънските евродепутати „добре дошли“, след което ще произнесе последната си реч за неговия мандат. Той ще даде прием в чест на новото попълнение, а посетителите на ЕП ще могат да разгледат и фотоизложба от България и Румъния.

Нашите и румънските депутати в парламента ще засилят доста някои групи в ЕП, а с помощта на Димитър Стоянов от „Атака“ и депутати от „Велика Румъния на Корнелиу Вадим Тудор“ вероятно ще се роди и крайнодясната „Идентичност, традиция и суверенитет“. Очаква се групата на социалистите да нарасне с 18 нови депутати – 6 от България и 12 от Румъния, групата на либералите и демократите – с 16, 7 от България и 9 от Румъния, групата на Европейската народна партия – с 13, като 4 са от България и 9 от Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *