Вдигат пенсии по китайски модел

Соня ГЪЛЪБАРОВА

По-възрастните българи трябва да получават по-високи пенсии, защото имат по-големи разходи за лекарства и други нужди. Това съобщи вчера социалната министърка Емилия Масларова. Идеята е хората над 70 г. да взимат добавка за възраст. Тепърва ще се уточнява колко ще е тя и на какъв период ще расте. Можело да се увеличава примерно през 5 г.

Така правят и в Китай, каза вчера министърката, която току-що се завърна от Пекин. Тя беше гост на тамошните министри на държавните дела и на труда. Китайският опит в добавките за старост щял да ни помогне да увеличим безболезнено най-ниските пенсии у нас, които по правило получават най-възрастните. Експертна група започвала работа още тази седмица, за да може повишението да бъде заложено в бюджета за догодина.

И сега хората над 75 г. взимат символична добавка за възраст. Тя е 15 стотинки, защото не е променяна от времето на деноминацията на лева (1999 г.). Според шефа на НОИ Йордан Христосков добавката се е обезсмислила напълно, но не я премахват, защото хората били чувствителни, когато нещо им се отнема. Средната продължителност на живота у нас сега е 68,8 г. за мъжете и 75,9 г. за жените, като прогнозите са, че тя ще се увеличава. В масовия случай силният пол излиза в пенсия на 63 г., а дамите – на 58 г. и половина. Но хиляди (военни, полицаи, миньори) се пенсионират по-рано. Така средната продължителност за получаване на пенсия по данни на НОИ е по-висока от официалната. Жените средно харчат пенсиите си 21,3 г., а мъжете – 13,9 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *