Вдигнаха прага на задължителната регистрация по ДДС

Парламентът промени прага на задължителната регистрация по ДДС от 50 хиляди на 100 хиляди лева оборот. Промяната бе приета на първо четене и ще влезе в сила от 1 януари 2023г.

Заседанието на новия парламент утре отново ще е в старата сграда - По света и у нас - БНТ Новини

Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на „Демократична България“, информира pariteni.bg.

Той предвижда също от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още – на 166 хил. лв., но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води догодина. Освен това е нужна втора дерогация от ЕС, обясни Димитров.

По думите му предложените промени в закона за ДДС ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по- конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти. 100 000 лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в ЕС и ЕК няма да има основание да откаже, аргументира се Мартин Димитров.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 милиона лева, се посочва в мотивите на вносителите.

Парламентът прие 3-дневен срок за предложения по закона между първо и второ четене.

istock
istock

Искрен Митов от ПП заяви, че това е победа за малкия бизнес.

„Законът, който разглеждаме днес, е един от тези закони, който обедини коалиционни партньори, управляващи и опозиция и днес всички сме тук в залата за да го приемем. На фона на всички политически кризи, днешният ден е една дългоочаквана победа за малкия и среден бизнес в България. Вече 20 години прагът за задължителна регистрация по ДДС не е променян“.

Единодушно законопроектът бе подкрепен и от ГЕРБ и Възраждане – Александър Иванов от ГЕРБ каза:

„Надявам се до 2024 г. да намерим усилия, в България тогава дори да не бъде в левове регистрацията по ДДС, да си говориме тогава в единната европейска валута, да стават такива изчисления.“

Стоян Таслаков от „Възраждане“ допълни:

„Предвид инфлацията всички тези години смятаме, че 100 000 лв. е един добър праг. Ще улесни малките фирми, които носят на гърба си българската икономика.“

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *