Везиева: Спирането на обществени поръчки не спира интереса на чуждите инвеститори

Спирането на обществените поръчки не се отразява на интереса на чуждестранните инвеститори към България. Това коментира в интервю за БТА заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Това не е процес, който да е неочакван или необичаен в световната практика, не е нещо, което би могло толкова да смути бизнеса, че да превърне държавата ни в непривлекателна инвестиционна дестинация. Напротив – това показва воля, че искаме да се преборим с някои практики, които не са добри за страната ни, заяви заместник-министърът.

Везиева съобщи, че към момента няма спрени от Министерството обществени поръчки. Правим анализи както по отношение на главна дирекция „Европейски фондове“, за това как да се оптимизират разходите на Министерството, както и по въвеждането на новия Закон за обществените поръчки от страна на дирекция „Икономически политики“, допълни заместник-министърът.

Комбинацията от насърчителни мерки към инвеститорите от страна на Министерството на икономиката с тези на местната власт биха превърнали страната в далеч по-привлекателна за чуждестранните инвеститори спрямо съседните ни държави, смята Даниела Везиева. По думите й огромният проблем в България е регионалният дисбаланс и част от мерките за решаването му са свързани с местните политики.

„Ако и тези политики станат допълващи към националните, тогава бихме могли да станем далеч по-добра дестинация от Румъния“, каза заместник-министърът. Тя препоръча местната власт да направи анализ на разпоредбите си, на административните тежести и да се опита да намали част от тях, с което да подобри административното обслужване.

Заместник-министърът посочи, че има достатъчно много основания за увеличаване или поне задържане на ръста на икономиката ни през тази година.

По думите й източниците на ръст основно ще дойдат от производството и от експортно ориентираните стоки. В същото време вътрешният ни пазар трябва да се разшири. Той вече започва да се събужда и това трябва да продължи, коментира Везиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *