Великобритания забрани банкноти от 500 евро, притежавали ги само престъпници

Великобритания, която не е част от Еврозоната, реши да забрани банкнотите с номинал 500 евро, защото те най-често попадали в ръцете на престъпници, съобщава в. „Индипендънт“.
Ако не сте наркобарон или нямате престъпна мрежа, може изобщо и да не сте чували, че има банкнота от 500 евро, а какво остава да сте я виждали, отбелязва британският всекидневник.
Британските власти са установили, че от 500 милиона евро, влизащи в страната всяка година на банкноти по 500 евро, само 10 процента са използвани за законни цели. Останалите 450 милиона, според властите, са придобити от пране на пари и сходни
операции, преди да попаднат у престъпници.
Ето защо Британската агенция за борба с тежката организирана престъпност е решила заедно с министерствата на финансите и на вътрешните работи да забрани използването във Великобритания на банкноти от 500 евро.
Допреди месец британски гангстери трупаха печалби под формата на банкноти от 500 евро. Причината за това беше теглото. Докато 1 милион британски лири в банкноти с номинал от 20 лири тежи 50 килограма, равностойността на същата сума тежи само 2,2 кг на банкноти от 500 евро, което я прави по-лесна за тайно транспортиране. Човек лесно може да пъхне в пакет от цигари 20 000 евро на банкноти от 500 евро. По-голяма сума в банкноти от 500 евро може лесно да бъде укрита и в тайници в куфарче.
През 1969 г. американският президент Ричард Никсън забрани банкнотите от 10 000 долара пак поради тази причина.
Сега банкнотата с номинал 1000 швейцарски франка също е предпочитана от престъпниците. Преди въвеждането на еврото в Холандия, на подобен престъпен интерес се радваше и банкнотата от 1000 холандски гулдена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *