Великобритания остана сама срещу Европейския съюз

Това сочи нов проект за заключителна декларация от срещата на Европейския съвет, която приключва днес, съобщиха световните агенции.
Решението, изглежда, изолира още повече Великобритания, която единствена сред 10-те страни членки на ЕС извън еврозоната не е съгласна с предложенията за промяна в Договора за ЕС, отбелязва Ройтерс. Островната държава поиска известни отстъпки, касаещи регулацията на пазарите, за което останалите членки на ЕС не отстъпиха.
„Държавните и правителствени ръководители на България, Чехия, Дания, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Швеция посочиха възможността да участват в този процес, след като се консултират с парламентите си, когато се налага“, посочва проектодекларацията. Според информирани източници, цитирани от ИТАР-ТАСС, тези държави са съобщили на президента на Европейския съвет, че „виждат възможност да участват в новата фаза на интеграция след съответните консултации с националните правителства“, предаде БТА.
След като Великобритания заплаши да наложи вето върху предложенията за промяна в Договора за ЕС, 23 страни от Съюза се договориха да сключат отделно междуправителствено споразумение, припомня ДПА. Унгария, Чехия и Швеция не приеха веднага споразумението, като посочиха, че трябва да се посъветват с парламентите си. Текстът на междуправителственото споразумение за механизма на работа на фискалния съюз на еврозоната ще бъде готов през март 2012 година, допълва ИТАР-ТАСС.
Ръководителите от еврозоната решиха тази нощ да затегнат съвместно бюджетната си дисциплина, за да противодействат на дълговата криза, приемайки „нов бюджетен пакт“.
„Говорих с Дейвид Камерън и стана пределно ясно, че Великобритания разчита на стабилна еврозона толкова, колкото и ние“, каза канцлерът Ангела Меркел след среща с британския премиер, пише „Файненшъл таймс“.Меркел описва споразумението като „голям пробив“. Тя отбелязва, че днес се навършват 20 години от деня, в който европейските лидери подписаха договора от Маастрихт, който основа ЕС и доведе до създаването на еврото.
Премиерът Бойко Борисов разчита до март България да е готова с необходимите конституционни промени, предвидени в договореното фискално споразумение, предаде БНР. В края на Европейския съвет той съобщи още, че страната ни няма да участва в осигуряването на допълнителни средства за европейския спасителен фонд.
Франс прес очертава основните мерки, залегнали в днешното споразумение: СЪЮЗ НА БЮДЖЕТНАТА СТАБИЛНОСТ Седемнайсетте страни от еврозоната искат да напредват към „Съюз на бюджетната стабилност“ със „засилено управление за стимулиране на бюджетната дисциплина“, но и с „по-силен растеж, увеличена конкурентоспособност и социална кохезия“.
ЗЛАТНО ПРАВИЛО Всяка държава от еврозоната се ангажира да приеме „нов бюджетен регламент“, наречен „златно правило“ за бюджетна стабилност. Този регламент трябва да бъде вписан в конституцията на страните или на еквивалентно законово равнище. Засега единствено Германия и Испания са приели такова правило. Принципите трябва да бъдат еднакви за всички: „общите бюджети на държавните администрации трябва да бъдат балансирани или с излишък“. На практика държавите могат да имат „годишен структурен дефицит“, тоест без да се отчитат ефектите от икономическата конюнктура, който „да не надвишава 0,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП)“. За сравнение – германското „златно правило“ позволява максимален структурен дефицит от 0,35 процента от БВП от 2016 година. Съдът на ЕС ще има правомощия да проверява дали бюджетният регламент, приет от всяка страна, съответства действително на принципите, постановени от Европейската комисия. Брюксел ще предлага и график на страните да преминат към бюджетен баланс. Правителствата, обект на процедура за прекомерен дефицит, ще трябва да представят програма за структурни реформи, която ще бъде прилагана под наблюдението на комисията и Европейския съвет.
САНКЦИИ Санкциите за страните с дефицит, по-висок от тавана от 3 процента от БВП или чийто дълг нараства прекомерно ще станат по-системни. Тези санкции, предлагани от комисията, ще бъдат „автоматични, освен ако срещу тях не се противопостави.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *