Великобритания отчете дефлация за пръв път от април

Великобритания отчете дефлация през септември – потребителските цени са намалели с 0,1% нагодишнабаза, съобщиBloomberg,позовавайки се на данните на Националната статистическа служба.

Икономистите прогнозираха стагнация,каквато беше отчетена на годишна база през август. За последен път цените паднаха през април тази година, когато беше отчетена дефлация за пръв път от 1960 г.

Данните подкрепят твърденията, че Английската централна банка (АЦБ) няма да вдигне скороосновните лихвени проценти от рекордно ниските 0,5%. Инфлацията остава далеч под целта на АЦБ от 2%, а експертите в институцията са загрижени също така за ефектите от забавянето на светованта икономика.

Миналата седмица АЦБ заяви, че средносрочната й прогноза се влошила от август и че ръстът на цените вероятно ще остане под 1% до пролетта на 2016 г.

Британската лира поевтиня спрямо долара и достигна най-ниското си ниво от седмица насам след публикуването на данните. Валутата се търгуваше за 1,5258 долара към 9:34 часа по Гринуич.

Дефлацията може да се обясни до голяма степен с поевтиняването на горивата, както и на дрехите и обувките.

Основната инфлация, която не включва цените на горивата и хранителните продукти, е 1,1% през септември. Индексът, който следи цените на услугите, е отчел повишение от 2,5%. Тази стойност през август беше 2,3%.

Индексът на потребителските цени (CPI) беше близо до нулата през повечето време от годината, припомняBBC.

„Данните за инфлацията през септември показват, че няма натиск над АЦБ да вдигне лихвените проценти“, казва Бен Бретел, старши икономист в Hargreaves Lansdown.Бретел прогнозира, че инфлацията ще отчете повишение през идните месеци, тъй като сривът в цените на петрола вече няма да се отразява толкова драстично на годишна база.

„Но основната инфлация също остава слаба на ниво от 1%. Това показва, че в британската икономика няма кой знае какви стимули за ръст на цените, въпреки устойчивия растеж на заплатите“, казва Дейвид Кърн, главен икономист в Асоциацията на британските търговски камари. „Нашата прогноза е, чеCPIиндексът ще започне да расте в началото на 2016 г., но ще остане под 2% през и през 2017 г.“, смята Керн. „Слабите прогнози за инфлацията са подкрепени от нашето проучване за тримесечието. Според него делът на производителите, които възнамеряват да вдигнат цените, се е свил до 5-годишно дъно“,допълва икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *