Великобритания слага край на рецесията заради вдигане на ДДС

Растежът на британската икономика ще се възстановява плавно през следващата година, но стабилизирането ще бъде колебливо, твърди водеща бизнес организация на Острова, цитирана от BBC.
Анализаторите на CBI (Confederation of British Industry ) прогнозират, че страната ще излезе от рецесията през последното тримесечие на 2009 г. подпомогната от засиленото потребление преди повишението на ДДС през януари.
От организацията обаче предупреждават, че е малко вероятно икономиката да се върне към състоянието си отпреди рецесията преди края на 2011 г.
Пикът на безработицата пък ще бъде при ниво от 2,8 млн. души, което е по-ниско от първоначалната прогноза, смятат от CBI.
„Въпреки че първите няколко месеца на 2010 г. ще бъдат трудни, растежът плавно ще се усилва, като растящото доверие и търсене ще доведат до по-добра 2011 г.“, казва Джон Кридланд, заместник-генерален директор на CBI.
“Потреблението изглежда малко по-устойчиво отколкото мислехме , а слабият паунд ще подкрепи износа“, продължава той. „Икономиката обаче ще продължи своето плавно и колебливо възстановяване, все още изпитвайки последствията от финансовата криза“, завършва представителят на CBI.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *