Великобритания слиза надолу в световната ранглиста на университетите

Според експерти в образователната сфера, Британските университети имат голям риск да отпаднат от „висшата лига“, в следствие понижаване рейтинга на някои от водещите изследователски института в страната.

Нови международни класации показват, че голяма част от университетите във Великобритания са загубили позицията сив полза на тези в САЩ и Азия.

Класация, отразяваща академичната репутация на университетите по целия свят, поставяOxford и Cambridge в Топ 10.Други пет университета, като Imperial College London, University College London, The London School of Economics, Edinburgh и Manchester остават по-назад в класацията в Топ 50.

Статия публикувана от „Times Higher Education magazine“ показва, че и други големи имена са загубили рейтинга си, аза последните 2 год. три британски университета са отпаднали от Топ 100.

Министърът на науката и образованието на великобритания – Шабана Махмуд заявява, че съкращават бюджета на университетското финансиране защото има други държави, които направо занижават развитието им. Тя смята, че в момента международния престиж на университетите в Обединеното кралство започва да пада.

Образователната система на Обединеното кралство има много важен основен принцип, а именносилата в дълбочина. При наличието на такъв голям брой образователни институции от световна класа, те спокойно могат да поемат дал с огромна възвръщаемост за целия сектор оказващ голямо значение на икономиката във Великобритания.

Harvard University и Massachusetts Institute of Technology в САЩ са обявени за двата най-добри университета в световен мащаб, следвани от Cambridge на трето място, а Oxford е поставен на четвърто място от шест за изминалата 2012г.

Пет от останалите позиции в топ 10 са връчени на американски университети заедно с Tokyo University в Япония обявен за девети в листа.

В момента Обединеното кралство има 9 представители в топ 100, което ги нарежда на второ място след САЩ и въпреки това, това постижение е по-ниско спрямо 2012г., когато в класацията фигурират с цели 12 от най-елитните университети в света.

Sheffield, Leeds и London School of Hygiene & Tropical Medicine са отпадналите през последните две години.
Специалисти споделиха, чеВеликобритания трябва да се притеснява най-вече от възхода на водещите азиатски университети в Сингапур, Южна Корея, Хонг Конг и Тайван, които продължават да се изкачват в класацията.

Само за изминалата календарна година над 5000 български студенти са продължили своето образование във Великобритания по данни на Британския съвет. Текущите такси за обучение в британски университет в момента са в рамките на3000 – 9000 английски лири, за радост съществуват редица възможности за стипендии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *