Великобритания съкращава с 25% броя на студентските визи

След завършването си, студентите ще трябва да се връщат в родината си, освен ако не докажат, че имат работа, която отговаря на тяхната квалификация и им осигурява възнаграждение над 20 000 лири (23 000 евро) годишно.
По-строги стават и мерките, свързани със семействата на студентите. С тях правителството се надява да намали с 20 000 броя на придружаващите студентите роднини, което ще ограничи до 100 000 общия брой на визите, издавани на студенти и техни роднини.
Целта на мерките е да бъдат привличани най-способните студенти и да се спре достъпа на псевдо студенти, които записват безинтересни курсове във фалшиви университети, увери Тереза Мей депутатите.
Освен това от април 2012 г. учебните заведения, които искат да приемат чужди студенти, ще бъдат подложени на процедура по акредитация. Идеята е да запазим тези образователни институции, които са на световно равнище, и да сложим край на злоупотребите, добили внушителен мащаб при лейбъристкото правителство, добави министърът.
Правителството на консерватора Дейвид Камерън обяви намерение до 2015 г. да намали чистата имиграция от 220 000 на „няколко десетки хиляди“ души годишно. Студентите, които не са европейци, представляват две трети от чужденците (извън Европейския съюз), пристигащи във Великобритания.
Доклад предупреди наскоро за последствията от подобно затягане на условията. „Студентите не са имигранти. Те идват от цял свят да следват във Великобритания, допринасяйки за функционирането на икономиката ни“, изтъкна миналата седмица многопартийната парламентарна комисия.
Според организацията Univeristies UK, която представлява британските университети, чуждестранните студенти носят над пет милиарда лири (5.7 млрд. евро) годишно на британската икономика. Бюджетът на някои учебни заведения зависи в значителна степен от внасяните от чужди студенти такси за обучение. Новите мерки ще затруднят допълнително британските университети, които вече са принудени да се справят с бюджетните съкращения и повишените такси за записване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *