Великобритания ще включи в БВП приходите от проституция и наркотици

Националната статистическа служба на Великобритания реши от септември тази година да отчита доходите от проституция и продажба на наркотици при изчисляване на БВП, съобщава Financial Times.

В резултат на промените, чиято цел е да приведат статистиката на Обединеното кралство в съответствие с международните стандарти, приети от страните от ЕС, чистият обем на британския БВП може да нарасне с 4-5%, предаде БГНЕС.

Службата вече е изчислила приноса на наркотърговците и проститутките в националната икономика за 2009 г. Тогава общият обем на продажбата на наркотици и сексуални услуги е възлязъл на 9,7 милиарда британски лири, като проституцията е донесла 5,3 милиарда, а търговията с наркотици – 4,4 милиарда.

По оценка на британските статистици през 2009 г. с тялото си са търгували 60 879 души, като всяка проститутка е обслужвала средно 25 клиенти за седмица и всеки от тях е плащал по 67,16 британски лири. За изчисляване на приноса в националната икономика на момичетата на повикване частично са били използвани данни от Холандия, където тази дейност е легална.

Великобритания не е единствената страна, която е решила да вземе предвид проституцията и търговията с наркотици при пресмятане на БВП. Страни като Естония, Австрия, Словения, Финландия, Швеция и Норвегия вече отчитат тези сенчести отрасли. Неотдавна Италия също обяви, че смята да отчита икономическия принос на проститутките и търговците на кокаин. По оценка на Италианската банка сенчестата икономика в страната може достигне 10%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *