Велик индийски гуру пости за 500 млрд. долара

Мрежата му за йога и медитация се оценява на 150 млн. паунда. Преди две години той извади 2 млн. паунда и си купи шотландски остров, за да изгради на него духовен център.
Затова когато индийският гуру реши да стане от килимчето си, да се качи на частния си самолет и да отлети към столицата Делхи, за да сложи край на корупцията в правителството, много коси на министри настръхнаха – пише The Independent.
Рамдев тази сутрин обяви гладна стачка. Той ще гладува, докато правителството на страната не се пребори с корупцията и раздиращата страната бедност. Към него ще се присъединят стотици ученици. Един от тях например е пропътувал 1000 км. за осем дни с велосипед, за да обедини сили със своя учител за по-доброто бъдеще на Индия.
Глад до смърт е избрал Свами Рамдев, ако исканията му не бъдат изпълнени. Той заяви пред привържениците си: „Същата тази страна, която беше пример за дисциплина и знания, за наука, математика и география – тази страна, която учеше другите как да живеят, сега е станала страна на порока. Ще върнем загубената й слава“.
Някои от списъка с искания на гуруто на пръв поглед изглеждат странни: например да се премахнат големите купюри на банкнотите от 500 и 1000 рупии и да се насърчава изучаването на хинди в училищата вместо английски език. Въпреки това други негови искания свирят на струната на сърцето на средната класа в Индия, която е възмутена от нарастващата корупция в държавата.
Такова е искането на учителя да се национализират „черните пари“, които индийци държат в банкови сметки в чужбина и по някои оценки възлизат на 280 млрд. паунда /около 460 млрд. долара, 620 млрд. лв./. Освен това Рамдев иска информацията за подоходния данък да стане обществено достъпна.
Затова не е чудно, че разбрал за намерението на духовния лидер, финансовият министър Пранаб Мухереджи, съпроводен от някои от ключовите министри в кабинета, побърза да го пресрещне на летището. Още там министърът дръпна за ръката гуруто и във ВИП стаята се опита да го разубеди. Когато това не му се удаде, той и другите министри съпроводиха Рамдев в хотела му, където преговорите вчера са продължили пет часа.
Но учителят изглежда непреклонен. „Ако черните пари се върнат обратно, никой в нашата страна няма да гладува, никой няма да бъде без прехрана. Валутата ни ще е по-силна от долара и паунда. Престижът на страната ни ще нарасне. Нашата държава беше прочута със своите ценности, а сега е водещата държава, когато стане дума за корупция и бедност, за неграмотност, пренаселеност и глад. Това дълбоко ме възмущава“.
По-рано тази година социалният активист Ана Хазаре започна подобна гладна стачка в центъра на Делхи. Това действие събуди вълна протести в цялата страна. Властите трябваше да действат светкавично и се съгласиха на искането за учредяване на анти – корупционен орган в администрацията. След което новите чиновници потънаха в бюрократични спорове.
Свами Рамдев е много по-опасен в политическо отношение. Освен че е религиозен лидер, той има подкрепата на десните хиндуисти, включително на водеща опозиционна партия. Сам той миналата година обяви, че ще учреди собствена политическа партия, която ще се кандидатира на парламентарните избори през 2014 г. с представител във всеки регион на Индия.
Тогава, защо управляващите просто не го оставят да си умре от глад? Това впрочем няма да е нещо странно за Индия, където един от четири души гладува. Икономическият растеж от 8% и възходът на средната класа в последните години не направиха нищо за преодоляване на бедността – 48% от всички деца на страната на възраст под 5 години страдат от недохранване.
Това, разбира се, не е особено добра политическа идея, тъй като Рамдев говори със сила, като учител: йогата може да излекува рак, твърди той. Противопоставя се на хомосексуалистите и настоява за смъртно наказание за корумпираните държавни служители.
„Тези, които обичат родината си, ще се присъединят към мен“ – казва той. „Никой няма да ви спре – нито слънцето, нито жегата. Тези, които не могат да дойдат тук, могат да ме подкрепят в сърцето си. Ако пиете вода с лимон, аз ще пия само вода. Заедно ще напишем история“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *