Велислава Дърева: Борисов няма куража да заяви ясно, че АЕЦ „Белене“ ще се строи

Това коментира по БНР тази сутрин журналистът Велислава Дърева.
 
Според нея поддръжниците на идеята за затварянето на реактори на „Козлодуй“ са повтаряли една постоянна лъжа за „чернобилския“ тип реактори и за дефектите им. Първи блок на Козлодуй можеше да работи да 2012 г., втори и трети блок можеха да работят до 2016 г, а четвърти до 2020 г. Преди затварянето им България беше шеста в света по производство на електроенергия и на 13 място в света по ядрени енергийни мощности. Когато затвориха тези блокове, България загуби 5 млд.долара, припомни тя.
Кампанията за затварянето на тези блокове нямаше нищо общо нито с технически проблеми, нито с ядрената безопасност, нито с възрастови проблеми на АЕЦ „Козлодуй“. Това си беше един абсолютен политически шантаж, един рекет от страна на икономически интереси, подкрепяни и дирижирани от самия ЕС. Всичко това е така, защото войната срещу АЕЦ Козлодуй започна през 1991 г. на срещата на Г- 8. В света работят над 440 ядрени реактори и от тях над 300 са като тези в „Козлодуй“, настоя Дърева.
Преди всичко правителството най-сетне трябва да изясни своята позиция. Това, което наблюдаваме, целият този абсурден и смешен театър с шефа на НЕК, вчерашната демонстративна среща между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и енергийния Трайчо Трайков, изглеждаща като римейк на помирителната среща Борисов, Цветанов и Ваньо Танов, е резултат от недомислията на самото правителство и на самия Бойко Борисов. Той от самото начало чудесно знае, че България ще строи АЕЦ „Белене“, но тъй като е човек, който няма куража да го заяви ясно, поради някакви чисто идеологически страхове, за да не го обвинят в обвързаност с Русия, беше разигран този театър с подписването на документа от шефа на НЕК, отбеляза тя.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *