Велко Кънев дълго е крил за фаталната болест

По думите му актьорът, който почина вчера на 63-годишна възраст от рак, от рак, дълго е крил болестта си. „Той много често беше в болница на вливания и се е споминал вчера някъде надвечер“, каза Васев.
През 2009 г., след лечение в чужбина, Велко Кънев се пребори с рак на гърлото за трети път, припомня Дарик. Първата му операция беше през 2007 г. в Германия. Една година по-късно звездата се завърна победоносно в Народния театър. Гласът му заехтя гръмотевично на сцената с моноспектакъла „12 разгневени монолога“, посветен на 60-ия му юбилей.
Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си към семейството и близките на големия български актьор Велко Кънев, съобщи БТА. „Тъжно, тежко и мъчно ми е от загубата на един блестящ талант, силна и харизматична личност, борбена натура, човек и творец, с когото може да се гордее всяка нация. До последно не се отказахме и се борихме за Велко, а съм убеден, че до последно и той не искаше да се откаже от нас и се бори като истински мъжкар, какъвто го знаем цял живот“, се казва в съболезнователното писмо на Вежди Рашидов.
Поклонението ще бъде в Народния театър „Иван Вазов“, но още не се знае кога. Очаква се в България да пристигнат двете дъщери на Велко Кънев – едната от Канада, другата от Франция, допълни Павел Васев.
„Бяхме добри приятели. Много ми е трудно да говоря“, бяха единствените думи на актьора Филип Трифонов, който е състудент на Велко Кънев.
Култовите реплики на актьора
„Таз наглед бистра водица, може да тръшне два тибетски яка! Два тибетски яка – да! Но инспектор Тюхчев – никога!” – Велко Кънев в ролята на Инспектор Тюхчев в „Бон шанс, инспекторе”.
„Контрола след контрола, гумата съм сменил, резервоара съм източил, двигателя съм сменил, турил съм по-лек – мотоциклетен…“ – Велко Кънев в ролята на Радо Пешев в „Да обичаш на инат“.
„Размах, повече размах трябва“ – Велко Кънев в ролята на музиканта Велков в „Оркестър без име”.
„Всички след нас – по-добри!” – посланието на актьора под шаржа му на Стената на славата на Театър 199.
Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. През 1973 г. завършва актьорско майсторство при Апостол Карамитев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. След завършването си до 1976 г. играе в театъра в Сливен. От 1976 г. до 1979 г. е в Сатиричния театър в София. От 1979 г. е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“.
През 1985 г., заедно с Йосиф Сърчаджиев, Павел Попандов и Георги Мамалев, замислят естрадно шоу „НЛО“, а през 1996 г. започва и телевизионното предаване „Клуб НЛО“. Сред най-ярките образи, изиграни от него, са: Матей Нищото в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, Пушкаров в „Двубой“ от Иван Вазов, Сганарел в „Дон Жуан“ от Молиер, Анастасий в „Сън“ от Иван Радоев, Кралят в „Образ и подобие“ от Йордан Радичков, Остап Бендер във „Великият комбинатор“ по Илф и Петров, Иван Селямсъзът в „Чичовци“ от Иван Вазов, поп Кръстьо Никифоров във „Великденско вино“ от Константин Илиев, Оберон в „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, Газ в „Кухненският асансьор“ от Харолд Пинтър и др. Участва и в „Службогонци“, „Суматоха“, „Януари“, „Мъжемразка“, „Полковникът птица“. Участва в моноспектаклите „Великденско вино“ на Иван Добчев и „Даскал“ от Жан-Пиер Дьопон.
През 2008 г. в Народния театър „Иван Вазов“ поставя моноспектакъла „12 разгневени монолога“, по повод на 60-годишнината си. Изявява се и като театрален режисьор – с постановката „Дядо Коледа е боклук“ в Народния театър „Иван Вазов“, „Омайна нощ“ на Жозиан Баласко, „Вик за любов“ в Бургаския театър. Участва във филмите: „Мъжки времена“, „Хан Аспарух“, „Оркестър без име“, „Да обичаш на инат“, „Маневри на петия етаж“, „Бон шанс, инспекторе“, „Матриархат“, „Бой последен“, „Време разделно“, „Испанска муха“ и др.
През 1986 г. получава награда за най-добра мъжка роля във филма „Да обичаш на инат“ от Съюза на българските филмови дейци. През 1991 г. за спектакъла „12 разгневени мъже“ получава поддържащ „Аскеер“ заедно с колегите си от спектакъла. През 1994 г. получава за втори път „Аскеер“ за най-добра мъжка роля за моноспектакъла на Иван Добчев „Великденско вино“.
На 2 октомври 2008 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите си заслуги в областта на културата и изкуството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *