Венецуела затвори осмата частна банка за по-малко от две седмици

Правителството на Венецуела закри поредната частна банка в страната BaNorte. Това е осмата затворена финансова институция за последните единайсет дни. Търговската банка BaNorte се прости с лиценза си, след като правителствени експерти стигнаха до извода, че банката не изпълнява стриктно задълженията си към клиентите. Този предлог беше използван и за затварянето на предишните седем финансови институции.
Във всяка една от тях венецуелските власти откриха големи нарушения, довели според тях до криза в частния финансов сектор. Действията на правителството в латиноамериканскарта държава обаче не приключиха със затварянето на повечето частни банки.
През последните седмици за финансови машинации бяха арестувани най-малко 10 финансисти, ръководители на банки и високопоставени чиновници, които според властите се възползвали от служебното си положение за лични облаги.
Венецуелският президент Уго Чавес оправда затварянето на банките с думите, че тези действия демонстрират решителността на държавата да се бори с корупцията в условията на криза. Пред свои привърженици Чавес подчерта, че чрез закриването на банките властите се опитват да защитят финансовия сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *