Веригата Jumbo увеличава оборота си в България

След като през миналата година гръцката верига за детски играчки и стоки за дома Jumbo постигна за първи път оборот от над 50 млн. евро в България и отвори нов обект, сега отчита нов ръст на постъпленията.

През изтеклата финансова година, обхващаща периода между юни 2016 и юни 2017 г., компанията е реализирала приходи от продажби в България за 64.6 млн. евро. Увеличение има и при печалбата, става ясно от отчета на дружеството, публикуван в края на миналата седмица.

Групата Jumbo има девет магазина в България, като се очаква да отвори още един до лятото на 2019 г.

Нов ръст за търговеца

Данните от отчета на Jumbo сочат, че за финансовата година в периода между юни 2016 и юни 2017 г. компанията е реализирала нетни продажби във всички държави за 681 млн. евро при 637.5 млн. евро за предходния период. Ръст има и при печалбата EBIT, която за последната финансова година е 171.8 млн. евро при 160.9 млн. евро година по-рано. Българският бизнес на компанията има принос от над 9% в тези показатели, сочат данните.

За периода между юни 2016 и юни 2017 г. нетните продажби в страната са достигнали над 64.6 млн. евро, което е четвърта поредна година на увеличение, отчасти дължащо се и на откриването на нов магазин.

През миналата фискална година оборотът на групата в България за първи път премина границата от 50 млн. евро при еднакъв брой магазини спрямо предходната година. Така веригата се нареди на 12-о място сред най-големите търговци на дребно в България през 2016 г. според класацията на „Капитал“ „Топ 100“ и е единствената от сектора на детските играчки, която влиза в първите 20 дружества по продажби.

За последната финансова година печалбата (EBIT) от българското поделение е 15.9 млн. евро, което е увеличение спрямо предходната година, когато тя бе 12.7 млн. евро. Така компанията реализира сравнително висока норма на печалба за търговския сектор, което е характерно и за постъпленията в предходните три години.

Според съобщение на дружеството в месеците между юли и септември тази година увеличението и на приходите, и на печалбата продължава, като е посочено единствено, че за българския пазар то е „двуцифрено“.

Продължаваща експанзия

Веригата Jumbo разполага с девет магазина в България, като в отчета на компанията е посочено, че в следващите две години (до юни 2019) ще бъде отворен още един обект в страната. Няма обаче информация къде ще се намира той. Към момента стратегията на дружеството е да присъства в най-големите градове. След стъпването си през 2005 г. в България с първи магазин в София компанията постепенно отвори още три обекта в столицата и по един в Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Последният магазин Jumbo бе открит в Стара Загора в края на 2016 г., като различното при него беше, че за първи път той не е самостоятелен, а се намира в търговски център и е под наем. Общите активи на компанията на българска територия са за 188.8 млн. евро, сочат данните от отчета, при 1.25 млрд. евро общо за цялата група.

В международен план веригата, която е най-голямата публична компания от ритейл сектора в Гърция, управлява общо 73 магазина, 22 от които в България, Румъния и Кипър. Плановете са до следващото лято броят им да се увеличи с още четири нови – три от тях в Румъния, която е най-бързо растящият пазар за компанията, както и един в Гърция. Същевременно групата поглежда и към Западните Балкани. В края на юни бяха подписани договори за партньорство с 11 магазина, които ще работят под марката Jumbo в Македония, Албания, Косово, Сърбия и Босна и Херцеговина, информира в.Капитал.

От отчета на компанията става ясно, че най-голям дял в продажбите като асортимент имат домашните потреби, следвани от детските играчки. Топ 3 се допълва още от сезонните стоки.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *