Весела Кюлева продаде и ДЗИ

Белгийската КВС плаща 185 млн. евро, взема и миноритарния дял

Весела Кюлева продаде застрахователното дружество ДЗИ. Белгийската финансова група КВС взема 70% от компанията за 185 млн. евро. Вдовицата на убития бизнесмен Емил Кюлев продаде преди два месеца и мажоритарния дял от едноименната банка на гръцката „И Еф Джи Ергасиас“ за 157 млн. евро.

КВС ще отправи търгово предложение към миноритарните акционери, за да изкупи и останалите 30%, обявиха белгийците. Сред миноритарните акционери са Банк Аустрия Кредитанщалт с дял от 9,99% и Julius Baer International Equity Fund с 5,5 на сто. Акциите на ДЗИ се търгуваха вчера на борсата на средна цена от 191 лв. за бройка.

Като част от сделката KBC ще придобие и инвестиционния посредник „ДЗИ Инвест“. Белгийците ще дадат на Кюлева и 70% от неразпределената печалба на продажбата на застрахователното дружество и „Галоуей“ ООД в ДЗИ Банк. Сумата възлиза на около 75 млн. евро.

КВС е сред водещите финансови групи в Европа. Тя присъства и на пазара в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. В края на миналата година KBC обяви придобиването на Romstal Leasing, най-голямата лизингова компания в Румъния и Equitas, водещ унгарски брокер за директни продажби. Компанията също обяви, че е постигнала споразумение с мажоритарния собственик на A Banka (Белград, Сърбия) да придобие мажоритарен дял от институцията.

Невена мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *