Вестник „Вечер“: Македония строи ускорено електропровод до България

Македония строи ускорено електропровода до България, пише македонският вестник „Вечер“.

Дългото 150 км 400-киловолтово съоръжение свързва Щип, Македония, и Червена могила, България.

Основите на стълбовете на далекопровода в Крива Паланка вече са готови, а в момента се работи в землището на село Опила, община Ранковце.

„Ако времето позволи, до края на август ще бъдат готови и основите на стълбовете в Кратово, а от септември ще започнем монтажа на стълбовете“, казва ръководителят на строителните работи от „УМЕЛ-далеководмонтажа“ Рами Ибрахимович.

Неговата фирма е подизпълнител на обекта, а главен изпълнител е САГ от Германия.

Първата копка на проекта, чиято стойност е 18 милиона евро, направиха преди година тогавашният премиер на Македония Владо Бучковски и българският президент Георги Първанов.

С построяването на далекопровода ще се увеличи значително износът на еленергия от България за Македония. Средствата за построяването му се очаква да се получат от ЕБВР и други евроизточници.

Изграждането е част от програмите на двете страни за присъединяването им към Западноевропейската електроенергийна система.

В момента България изнася електричество за Македония по два 110-киловолтови далекопровода., което е крайно недостатъчно според македонски специалисти. Единственият 400-киловолтов далекопровод на Македония е с Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *