Вестниците: Ще оцелеят ли трети и четвърти блок на „Козлодуй“ още 8 месеца?

Въпросът се обсъжда днес в Комисията по външната политика на Европейския парламент

Европарламентът връща надеждата на България, че трети и четвърти реактор на АЕЦ „Козлодуй“ не са окончателно изгубени, защото днес ще обсъди предложение за „гъвкав подход“ към планираното им спиране в края на 2006 г., пишат днес „Сега“ и други столични всекидневници.

Повод за публикациите е днешното заседание на Комисията по външната политика на Европейския парламент, на което ще се гласува поправка към доклада на британския наблюдател Джефри ван Орден.

В текста, цитиран от „Сега“ се казвало: „ЕП признава, че уважавани независими експерти и специалисти на Съвета на ЕС са потвърдили високото равнище на безопасност на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Съдържа се призив към европарламента да се отнесе гъвкаво към датите за спиране на тези блокове.

Според авторите във в. „Сега“ това е втори опит на Ван Орден да прокара предложението си за гъвкав подход към АЕЦ. На 15 декември 2005 г. инициативата му бе отхвърлена с 241 срещу 239 гласа.

Сега надеждата за успех била по-голяма, защото групата на социалистите (втората по големина в ЕП), която миналия път бе колеблива, е решила вчера да го подкрепи, казал за „Сега“ евронаблюдателят Кристиян Вигенин от БСП.

Ван Орден предлагал и затварянето на двата блока да се отложи с 8 месеца.

Промяната в позицията на големите групи в ЕП може би е предизвикана от очертаващата се енергийна криза на Балканите. По-гъвкавият подход означава, че онези мощности, които са безопасни, могат още да се експлоатират.

Пред „Файненшъл таймс“ министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров каза в сряда, че след затварянето на двата блока България ще намали износа на електричество от сегашните 7.6 млрд. квтч. до около 1.5 млрд. От това ще пострадат най-много Албания и Черна гора, които изпитват хроничен недостиг на ток. Гърция и Сърбия също ще бъдат засегнати при повишено търсене.

Срещу предложението на Ван Орден остро са реагирали „зелените“ в Европарламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *