Ветото на президента ще бъде отхвърлено

Представлява интерес по-скоро това, което каза президентът. Това че харесва социалния пакет, но налага вето, създава усещането за едно раздвояване.

Държавният глава се позиционира в една неясна писта, която след време ще стане ясна каква е и какви политически интереси стоят зад нея. Това заяви Дора Янкова от БСП в сутрешния блок на БНТ по повод наложеното вчера вето на актуализацията на бюджета от президента Росен Плевнелиев.

По думите й вчера в изказа му е имало горчилка и си е личала личната му обида. Президентът може да направи много коментари, но е въпросът е кой го чува. Запознавайки се с мотивите му, аз не мога да видя в тях политически нюанс, а виждам много въпроси, които и аз си задава, а именно – как ще се изхарчат тези публичнипари, които още не са събрани от българските данъкоплатци, защото са на кредит, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ. По думите му една сума от половин милиард тъне в тъма как точно ще бъде изхарчена. Според Янкова е много странно, че президентът се е индентифицирал с бюджета на Дянков. Ние можем да останем с този бюджет, но той ще задълбочим проблемите, които има в държавата. Трябва да се разплатим с бизнеса. Наистина ще остане един буфер от 200 млн. лева, които дори ще са от ползва при разписването на европейскитесредства, каза още тя.

Дончев уточни, че за европейските средства има достатъчен резерв. Това, което направи Плевнелиев е, че посочи, че има неясноти и е най-разумно те ба бъдат изчистени. Още другата седмица още може да се свика Народното събрание и да се видят какви са мотивите му и те да бъдат изчистени, каза депутатът от ГЕРБ. В мен остана усещането, че президентът направи с това вето едно лично обяснение, каза Дора Янкова. Попитана дали е възможно да не бъде преодоляно ветото на държавния глава, тя заяви, че всичко е възможно в българския парламент. Всяко правителство има право да разпише своя фискална политика, но не виждам причина да има нови избори. Ветото на президента ще бъде отхвърлено, защото то няма кой знае каква тежест, коментира още Янкова.

По думите на Дончев, когато се работи с администрации е ключово важно да се дава ясна цел. А що се отнася до това как ще се гласува в парламента – там единственото нещо, което ще се случи е всеки да си изчисти политическата физиономия и да се види кой е „за“ и кой е „против“, обясни той. Не може пътят на България да е пътят на по-високите дефицити, ако това е първата стъпка на правителството с търсенето на кредити, то аз ще й кажа „не“. Датата 31 август е подигравка. Още три седмици да не работи НС, при положение, че държавата гори, е подигравка. Необходими са 48 подписа за свикването му, заяви още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *