Вече и пазарът показва, че Черноморието е презастроено

През първото полугодие Бургас и Варна и цялото Черноморие се представят по зле по брой сделки, както от София, така и от Пловдив, отчита Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

По думите му за периода в столицата има ръст на покупко-продажбите на жилища с 27-28% на годишна база. За втория по големина град у нас увеличението е с над 20%.

„Във Варна ръстът на сделките, спрямо първите 6 месеца на миналата година, е само 4 на сто, а в Бургас – 8%”, посочва Ганев, цитиран от „Монитор”.

„Още по-драматична е картината в Несебър. Там има спад на броя на сделките е 22 на сто. Подобна е конюнктурата и в други от черноморските курортни селища. В Каварна спадът на активността на годишна база е с около 15%, за Балчик и Бяла – по 11%, а за Поморие – 4 на сто”, уточнява Ганев.

По думите му основната причина за сегашното състояние на пазара на ваканционните имоти по морето е кризата между Украйна и Русия.

„Средно за цяла България ръстът на годишна база на сделките с имоти през първото полугодие е 7%, в същото време обаче в страната се наблюдава ръст на разрешенията за строеж около 30%”, смята Ганев.

„За това може да се появи отново дисбаланс на пазара”, прогнозира той. Според него инвеститорите трябва много внимателно да анализират ситуацията преди да започнат да строят.

„На пазара в момента се предлагат не само готови жилища, но и в строеж”, предупреди Ганев. „Отделно на други тепърва ще започне изграждането. Например в петте части на столичния ж. к. „Младост” се очаква да тръгне строителството на още 150 000 кв. м нови жилища. Подобно увеличаване на предлагането няма да се отрази добре нито на предприемачите, нито на пазара”, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *