Вече 44 на сто от българите не могат да спестят нито лев

Профилът на длъжника се е променил за една година – той вече е млад човек от голям град, който тегли бърз кредит, а не семеен мъж със стабилна работа и големи задължения към банките. Тази тенденция очертават от Асоциацията на колекторските фирми.

Председателят й Райна Миткова – Тодорова обясни, че най-добре обслужват дълговете си хората в Бургас, Враца и Варна, а София е в „златната среда“. За миналата година колекторските фирми са получили поръчки за събиране на 2,7 млрд. лева, като голямата част от тях са от физически лица

Профилът, който специалистите наблюдават от началото на кризата – от 2009 година, е следният: семеен мъж, който по традиция взема и обслужва фамилните дългове, добре образован, на добра позиция, дори със свой малък или среден бизнес, засегнат от кризата.

Именно тези хора изпитват затруднения да обслужват своите дългове от началото на кризата, каза Миткова.

От началото на миналата година е регистрирана и позитивна тенденция, която съвпада с наблюдения от така наречените „добри години“ на кредитния бум – завръщането към търсене на заем на младите хора между 20 и 23 години без постоянни доходи, жители на големи градове с достъп до кредитни продукти, които ползват бърз заем. Този продукт им се струва лесен за получаване, но когато дойде време за събиране, става трудно, напомни Миткова.

През миналата година са се променили разходите, които длъжниците приоритетно обслужват, обясни Райна Миткова – Тодорова.

Все повече хора забавят плащането на сметката за мобилен телефон, но задължително правят вноската за кабелна телевизия и интернет.

Едва 10 на сто от хората биха престанали да плащат своите ипотеки. На следващо място като приоритет за плащане на домакинствата се нарежда сметката за ток. „Установили сме, че ако домакинствата наистина не могат да платят кредита и тока, наистина става въпрос за ситуация на оцеляване“, каза Миткова.

Тенденция е и предпочитанието на хората да си платят кабелната телевизия и интернета за сметка на мобилния телефон. В дъното на класацията на семейните сметки се нарежда тази за вода, тъй като не могат да ни я спрат.

Изследване на Института за икономическа политика е показало, че близо 43% от хората нямат задължения. Преди две години процентът е бил 70. Вече 44% от домакинствата харчат всичките си приходи през месеца и не успяват да спестяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *