Вещаят двуцифрен спад на румънското общо застраховане

Австриецът Борис Шнайдер, главен изпълнителен директор на румънската застрахователна компания Asirom, твърди, че рентабилността на дружеството му ще бъде засегната от увеличението на ДДС, което ще има директно влияние върху стойността на урежданите претенции. При тези обстоятелства застрахователят обмисля едновременно орязване на разходите и увеличение на застрахователните премии.
Общозастрахователният пазар ще запише значителен двуцифрен спад тази година заради кризата в автомобилния бизнес, смята Шнайдер, чиято компания е сред лидерите на пазара.
„В реално изражение мисля, че общото застраховане ще отбележи спад с 10-15% тази година. От своя страна и Asirom ще запише спад на премийния приход, тъй като ние се движим със същата крачка, с каквато и пазарът. За първата половина на годината имаме спад, дължащ се както на икономическите условия, така и на дъмпинга, който правят някои компании“, посочва австриецът, цитиран от румънското издание „Зиарул финанчиар“.
Спадът в общото застраховане в Румъния за 2009 г. беше почти 11%, като най-засегнат беше каско-бизнесът и застраховките „Щети на имущество“. Единственото изключение беше пазарът на „Гражданска отговорност“, чийто ръст (около 6%) се дължеше не на по-големия брой продадени полици, а на вдигането на цените на застраховките.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *