Вземаме 3 нови външни заема

България ще вземе 3 нови заема в размер до 360 млн. евро по законодателството на Федерална република Германия, съобщиха вчера от финансовото министерство. В понеделник финансовият министър Петър Чобанов е подписал договори за заеми с падежи 2020 г., 2023 г. и 2028 г. с фиксирани лихвени проценти между България и Дойче банк. Дойче банк е и консултант на правителството в подготовката за поемането на нови задължения. Другият посредник е Райфайзенбанк.

Процедурата за поемането на нов външен дълг започна в началото на октомври, когато правителството упълномощи Чобанов да предприеме подготвителни действия. След актуализацията на бюджета беше увеличен максималният размер на новия дълг от 2 на 3 милиарда лева. Според депутатите това е било наложително заради извънредната емисия държавни ценни книжа от февруари 2013 г. за 800 млн. лв. С нея бяха изплатени евросубсидиите на земеделците. Сумата беше възстановена от Брюксел, но емисията изразходва 40% от лимита на новопоет дълг за 2013 г. преди актуализацията.

Договорите за външния дълг подлежат на одобрение от Народното събрание, тъй като съдържат финансово задължение за страната и в тях изрично се предвижда ратификация. Информация за евентуалните лихви по заемите няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *