Виваком премина официално в ръцете на Спас Русев

Виваком  вече по всички законови правила има нов мажоритарен собственик. Като разреши заявената сделка, КЗК всъщност обявява, че Спас Русев става официално най-големият акционер във Viva Telecom с дял от 46%.

Това става възможно, след като Viva Telecom (Luxembourg) S.A придоби 100% от капитала на дружеството InterV Investment S.à r.l. Смяната на собствеността вече получи одобрение от българската Комисията за защита на конкуренцията, съобщиха от Виваком.
Сделката е резултат от проведения миналата година в Лондон търг, който Viva Telecom спечели с оферта за 330 милиона евро за придобиване на InterV. С финализирането на сделката дружеството Viva Edge Telecom Limited, което е притежавано изцяло от Спас Русев, става най-големият акционер в телекома с дял от 46%.
Останалите по-малки инвеститори са компании, свързани с VTB, Делта Кепитъл Инвестмънтс ООД (изцяло управлявано от Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев), Майкъл Тененбаум и дружества, управлявани от Mezzanine Management Central Europe II Limited.
Спас Русев стана известен като съветник на експремиера Симеон Сакскобурготски. Снимки от неговата яхта се появиха във взривената кола на Иван Тодоров – Доктора, а на тях бяха снимани тогавашните министри Милен Велчев и Пламен Петров, които играеха карти със взривения бизнесмен. Иван Тодоров – Доктора беше известен в ъндърграунда като един от най-силните играчи в контрабандата, но все успяваше да се измъкне чист от оповестяваните преди това обвинения.
Спас Русев изрази намерението на новите акционери да работят активно с мениджърския екип на Виваком за развитие на телекома и запазване на лидерската му позиция на пазара. Те ще продължат политиката за инвестиране във висококачествени продукти и услуги, обслужване на клиентите и модернизиране на процесите в компанията, както и поддържане на открити взаимоотношения с регулаторните органи и държавните институции.
Преди няколко дни Спас Русев изненадващо за мнозина бе  официално бе обявен и за нов собственик на ФК“Левски“ /на снимката/. Тримата досегашни, иначе и съвсем отскоро собственици на столичния клуб – Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов/бивши футболисти и настоящи адвокати/ дариха безвъзмездно своите акции на Русев. При тази смяна на караула Спас Русев почти разплака от умиление присъстващите фенове със свои детски спомени от схлупена пернишка бръснарница, където основните теми за разговор се въртели около славния столичен отбор и неговата неувяхваща слава. И така доказа своята дългогодишна любов и вярност към клуба, на който става основен спонсор, и го поиска още тази година шампион.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *