Виза, Мастъркард и някои банки глобени в Унгария

Унгарската комисия за защита на конкуренцията (GVH) днес наложи глоби за над 10 милиона долара на компаниите Виза (Visa) и МастърКард (MasterCard), като и на седем местни банки за изкривяване на пазара чрез фиксиране на цените, предаде ДПА.

За ролята си в картела Виза и Мастъркард са глобени с по 477 милиона унгарски форинта (2,61 милиона долара). Всяка от седемте банки – О Те Пе (OTP), Це И Бе (CIB), Ем Ка Бе (MKB), Ка енд Ха (K&H), Будапест банк (Budapest Bank) и местните клонове на австрийската Ерсте банк (Erste Bank) и холандската Ай Ен Джи (ING) – е глобена между 90 и 281 милиона форинта. Комисията за защита на конкуренцията е установила, че банките и двете компании са се споразумели през 1996 година да налагат една и съща такса при разплащателна операция с карти.

Става дума за такса, която компаниите за банкови карти получават от издаващите ги банки за всяко плащане с тях от клиентите. Регулаторът съобщи, че тази практика е изкривила пазара чрез ограничаване на конкуренцията между двете компании и банките, които издават техните карти. Замесените компании имат срок от 30 дни да платят глобите си или да обжалват решението на комисията, отбелязва ДПА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *