Визитата на Путин в България ще бъде основно икономическа

Икономическите въпроси вероятно ще бъдат начело в програмата по време на двудневното посещение на руския президент Владимир Путин, докато критиците предупреждават, че България е твърде зависима от Русия в енергетиката, коментира Франс прес.

България, която е член на НАТО и Европейския съюз, беше смятана за най-верния съюзник на Русия по време на съветската епоха. Но що се отнася до географската близост и сегашната висока зависимост от руския петрол и газ, критиците предупреждават за риска да се превърне в пионка на Москва в голямата енергийна битка в Европа.

По време на посещението на Путин в София, Русия и България ще подпишат договор за 4 милиарда евро за строителството на новата АЕЦ „Белене“. Като допълнение Русия, България и Гърция са готови да подпишат тристранен договор за съвместна компания, която да изгради петролопровода Бургас-Александруполис, който ще транспортира руски петрол от Каспийско море до Егейско, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

За българския външен министър Ивайло Калфин в интерес на „България е да се възползва от своята географска позиция и да се превърне в център за дистрибуцията на енергия“.

Като допълнение към петролопровода Бургас-Александруполис, България преговаря да получи дял в газопровода „Южен поток“, който ще транспортира газ от Русия по дъното на Черно море до България, и след това към Централна и Южна Европа.

В същото време, България обеща своята подкрепа за изграждането на газопровода, подкрепян от ЕС, „Набуко“, който трябва да транспортира газ от Каспийския басейн до Европа, заобикаляйки Русия.

ЕС се надява с този проекта да намали зависимостта си от руския газ. Критици заявяват, че България е твърде зависима от Русия за газ и петрол. Руският петролен гигант „Лукойл“ е собственик на единствената рафинерия в България в Бургас.

АЕЦ“Козлодуй“ работи с руско ядрено гориво. А руската компания „Атомстройекспорт“ е готова да подпише в петък договора за втората АЕЦ в Белене. Министър Калфин заяви, че проектите „не увеличават зависимостта на българската икономика от Русия“, а в действителност ще облагодетелстват страната.

Но политологът Евгений Дайнов предупреждава, че сделките могат да бъдат използвани от Москва като инструмент за външната политика на Путин. Анализаторът в Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев също смята, че договорите „правят България зависима от Русия“ и могат да доведат до конфликт с интересите на Европа.

„Съществува опасност за монополизирането на енергетика, но също така и възможност за директно геополитическо влияние върху решенията на бъдещи български правителства“, каза той.

Българската дясна опозиция е подобно критична, предупреждавайки, че България може да се превърне в „троянски кон на Путиновата олигархия в ЕС“. Планирани са демонстрации при посещението на Путин, което е за пръв път при визита на руски лидер.

Визитата маркира 130-годишнината от Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./, в резултат на която България бе освободена от османско владичество. Последната визита бе през 2003 г. по случай 125-годишнина от същото събитие.

След падането на комунизма България стана член на НАТО през 2004 г. и позволи на САЩ да отвори три военни бази на своя територия и все още поддържа военен контингент в Ирак, въпреки неодобрението на Москва.

Външният министър Ивайло Калфин заяви, че българската позиция за бъдещия статут на Косово е по-близка до тази на САЩ, отколкото до тази на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *