Визията за агрополитиката: иновации и екология

Визията  за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. беше представена пред представители на земеделския бранш от България, както и за концепцията за развитие на българската аграрна политика с нейните акценти през следващите няколко години.

Сред основните акценти на визията са тя да запази своя характер на обща политика на ЕС, включително в нейното финансово измерение. Важно е да се гарантира продоволствената сигурност и здравето на гражданите. Необходимо е чрез нея да се осигуряват устойчивост и конкурентоспособност на селското стопанство, както и да се гарантират равни условия за всички земеделски производители на единния пазар. Според представената визия, ОСП трябва да насърчава социално-икономическото сближаване на селските райони, да подпомага развитието на малките и средни земеделски стопанства, да бъде опростена и разбираема за бенефициентите и европейските граждани и щадяща към околната среда. Необходимо е политиката да запази балансирания си подход, основаващ се на два стълба с конкретни цели и сфери на подпомагане чрез взаимно допълващи се инструменти, като се запази възможността за трансфер между двата стълба.
По отношение на директните плащания е отбелязано, че следва да осигурят подкрепа и стабилизиране на селскостопанските доходи и компенсация за прилагането на високи производствени стандарти и екологични изисквания на ЕС и подпомагане на уязвими сектори.
Подпомагането по Втори стълб трябва да продължи, като доказана и целенасочена политика за подобряване на живота в селските райони, чрез предоставяне на нови възможности и услуги за населението. Трябва да бъде поставен акцент върху модернизацията на технологиите, внедряване на иновации и обмена на опит и знания.
На срещата бе отбелязано, че предстои същинския дебат за бъдещето на ОСП след 2020 г. и че съвместните усилия на бранша и администрацията ще бъдат основа за успех.
Представителите на земеделската общност приветстваха изготвената позиция и изразиха готовност за продължаване на добрия диалог. „За пръв път администрацията заедно с браншовите организации успяха да подготвят обща позиция, в която е намерен баланс“, заяви Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателните.
Когато обединим усилия, нещата се получават, допълни Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.
Присъстващите на форума се обединиха около тезата, че позицията е общ труд на администрацията и бизнеса, и подчертаха, че България е готова да защити интереса си в предстоящите преговори в рамките на ЕС.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *