Винетките ще продължат да поскъпват и след 2016 г.

Винетките ще продължават да поскъпват и през следващите години, а не само през 2016 г. Това каза вчера регионалният министър Лиляна Павлова при представянето на новите и по-скъпи стикери за преминаване по пътищата и магистралите. От днес в пунктовете за продажба вече ще се предлагат първите 2 млн. винетки.

На фона на почти всекидневните протести срещу новите цени Павлова отново отсече, че те не са задължителни, а доброволни и трябва да ги купуват само онези, които искат да пътуват по шосетата. Министърът напомни, че по изчисленията на пътната агенция и на министерството реалната цена на годишната винетка за лека кола би трябвало да е 145 лв., а приетото увеличение е с 30 лв. – от 67 на 97 лв. „Затова трябва да се спазва поетапната актуализация на цените“, заяви Павлова.

Според изчисленията на експертите всяка година трябва да се ремонтират по 2000 км пътища от общо 20-те хиляди км републиканска шосейна мрежа. „По принцип животът на един път е средно 7 г. У нас е увеличен на 10 г. Цената за превантивен ремонт на един километър е 360 хил. лв., така че годишно ни трябват поне 700 млн. лв.“, каза шефът на агенция „Пътища“ Лазар Лазаров. И той, и министър Павлова обясниха, че не е справедливо държавата да дотира ремонтите от бюджета и така да ощетява хората, които не пътуват по шосетата. Затова се налагало постепенно, чрез увеличаване на таксите, да се достигнат приходите, които са нужни за поддръжката на пътищата и магистралите. „Европа не дава пари за дупки и за рехабилитация, а само за нови пътища“, отсече Лиляна Павлова.

Тя очаква по-високи приходи от по-скъпите винетки: „Годишно се продават около 6 млн. стикера. По данни на МВР в България има 4 милиона коли. Ако за всички бъдат купени добросъвестно винетки, приходите ще се увеличат“. Въпреки че в бюджета за догодина за пътната агенция са предвидени досегашните 220 млн. лв., имало механизъм при повече приходи те да се насочат за шосета, както изисква законът за пътищата.

От днес в пунктовете за продажба са вече 2 милиона винетки. „Те са по-красиви, с по-добър дизайн, подобрена защита и нова цена“, обясни Лазаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *