Виното в Австралия се продава по-евтино от водата

Един милиард литра вино залежават в избите на Австралия. За да се преборят със свръхпроизводството винопроизводителите вече предлагат своите вина на цени, които са далеч от всякаква конкуевнция – цените им са съизмерими с тези на водата. Според управителя на „Beer, Wine and Spirit“ сегашните промоции са невиждани.

Миналата седмица BWS изложи на щандовете си кашони с по 6 бутилки „Шардоне 2006“ за 11.93 австралийски долара /8.93 щатски долара/ – по-малко от два долара за бутилка, което е по-евтино от бутилираната вода, която е около 3 австралийски долара.

Самото вино съвсем не е нискокачествено – то идва от Милдура, един от най-престижните винарски райони на страната.

През последните три сезона реколтите бяха извънредно богати и това доведе до свръхпроизводството, което пък принуждава производителите да продават на безценица. Свръхпроизводството може да доведе до фалит много от избите.

В средата на 90-те години винопроизводителите в Австралия, привлечени от голямото търсене на местни вина, започнаха масирано засаждане на винени сортове грозде. Те обаче малко прекалиха и днес, като се добавят и високите добиви през три последователни години, вината трябва да се продават на безценица или да бъдат изхвърляни, отбелязва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *