Виното и минералната вода били най-популярните родни стоки в Китай

В зала 8 на НДК днес бе проведен българо-китайски бизнес форум. Целта на събитието е насърчаване на икономическите отношения между двете държави. Форума откриха Н. Пр. Уей Дзинхуа, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България, и Анна Янева – заместник-министър на икономиката и енергетиката, предаде „24 часа онлайн“.

Ръководителят на китайската делегация Сун Ченхай и изпълнителен директор на ИАНМСП Евгений Иванов отправиха приветствени слова към участниците в събитието.

На форума стана ясно, че в бъдеще ще се увеличи потокът на китайските инвестиции в България.

Според данни, представени от посланика на Китай у нас Уей Дзинхуа, стокообменът между двете страни през изминалата 2012 година възлиза на над 1,8 млрд. щатски долара. Той добави, че се надява износът на България да се увеличи двойно.

Родното кисело мляко, ароматното розово масло, истинското българско вино и минералната вода са най-популярните ни продукти на китайския пазар.

Близо 200 български компании имаха възможност да проведат срещи от вида „бизнeс към бизнес“ или „B2B“ с чуждестранните партньори. В състава на китайската делегация се включиха около 40 представители на фирми от секторите химическа промишленост, информационни технологии и съобщения, лека промишленост, проектно финансиране и др.

„Надявам се днешният форум да послужи за нови двустранни партньорства и бизнес-срещи, както и за търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай“, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева.

Тя покани китайските ни гости да се възползват от условията за туризъм, които България предлага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *