Виолина Маринова: Насред криза няма евтини кредити

На лихвите не трябва да се гледа едностранно. Цената на банковите продукти се формира от много компоненти. Такъв компонент е и надбавката за риск на държавата, който се дава от рейтинговите компании, и той наистина падна с 2.5 на сто. Но рискът в портфейлите на банките остава висок, защото икономиката все още не работи нормално. Освен това депозитите са с висок лихвен процент. По данни на БНБ нередовните кредити към края на юли са 12%. Това ясно показва колко се е влошило качеството на банковите портфейли. Причината е, че фирмите не функционират добре. През юли безработицата е 7.62%, или 270 хил. души, но това са само регистрираните. Заради кризата икономиката посивя, т. е. броят на неосигурените лица също расте. Аз съм сигурна, че дори да намалим лихвите по кредитите, ние пак не бихме кредитирали, ако клиентите няма да могат да докажат, че проектът им може да осигури възвръщаемост. Това казва за вестник Стандарт Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, и шеф на Асоциацията на банките.

Банковата ни система е стабилна, защото има много стабилни регулации. Банков надзор ни контролира ежемесечно по показатели за ликвидност, качество на портфейла, капиталова адекватност, колко са преструктурираните заеми и т.н., допълва тя.
Вече има позитивни сигнали отвън за оттласкване от дъното на кризата, но в България е необходимо да се преодоляват допълнително и множество негативни фактори като все още голямата престъпност и корупция. При по-благоприятна икономическа среда лихвените проценти по кредитите ще започнат да падат. Твърдо обаче заявявам, че няма да се възстановят онези цени на кредита, които имахме преди кризата. Независимо колко добре се развиват нещата, в скоро време не е възможно лихвените проценти да бъдат драстично намалени, казва Маринова.
Определено не смятам, че сме преодолели кризата. Поне до края на годината няма да се случи чудо. Евентуално през пролетта очаквам някакъв положителен тренд, допълва Маринова.
Относно кредитите първоначално се влошиха кредитите на гражданите, защото първата реакция на фирмите бе да започнат съкращения. От пролетта започна да се влошава и портфейлът на фирмите, казва тя.
Смятам, че точно фиксираният курс и валутният борд спасиха България от кризата. Адмирирам заявката на финансовия министър Симеон Дянков да се ускори изпълнението на критериите за влизането в чакалнята към Еврозоната ERM 2. Ако се премахне валутният борд преди това, колебанията на валутния курс ще имат отрицателно влияние върху България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *